Voor het eerst is een grootschalige, internationale enquête gehouden onder bijna 3000 prostaatkankerpatiënten over hun kwaliteit van leven na behandeling. Deze kwaliteit is het laagst bij patiënten die problemen hebben met urine-incontinentie en/of seksuele functie: veel lager dan voorheen uit klinische studies naar voren was gekomen.
De resultaten laten zien, dat elke andere behandelstrategie dan een afwachtende houding de kwaliteit van leven negatief kan beïnvloeden; dat deze kwaliteit sterk samenhangt met de soort behandeling; dat voor de helft van de behandelde respondenten verlies van seksuele functie een probleem is; en dat vroege opsporing en behandeling de hoogste kans op een goede levenskwaliteit geven.
In de Europa Uomo Patient Reported Outcomes Study (EUPROMS) zijn gegevens verzameld van 2943 mannen uit 25 Europese landen. Ze waren allemaal 45 jaar of ouder; de gemiddelde leeftijd was 70 jaar en de diagnose was gemiddeld 6 jaar eerder gesteld. De enquête was gebaseerd op de gevalideerde vragenlijsten EORTC-QLQ-C30, EQ-5D-5L en EPIC-26. Hij kon in 20 minuten op internet worden ingevuld.
De functionele en symptoomscores van de EORTC-QLQ-C30 kwamen overeen met die uit klinische studies; scores voor vermoeidheid en slapeloosheid waren echter hoger. Vermoeidheid was het ergst bij mannen die radio- of chemotherapie ondergingen. Slapeloosheid nam toe naarmate de ziekte vorderde. Radicale prostatectomie had de grootste impact op urinecontinentie. De helft van de respondenten die waren behandeld, gaf aan dat verlies van seksuele functie een groot (28%) of een vrij groot (22%) probleem was. Mannen die chirurgie en radiotherapie ondergingen, meldden de laagste seksuele functie: 15 op een schaal van maximaal 100. De levenskwaliteit was het hoogst bij patiënten met een vroege diagnose en/of slechts één behandeling. Daarom noemen de onderzoekers bewustwording en vroege ontdekking van groot belang voor het verbeteren van de levenskwaliteit van deze patiënten op de lange termijn.
Bron:
Deschamps A. The real effect of prostate cancer treatment: EUPROMS study. First patient driven quality of life study ever. EAU20 Virtual.