Bij patiënten met castratieresistent, gemetastaseerd prostaatcarcinoom (mCRPC) en deficiënties in DNA-herstelmechanismen gaat niraparib gepaard met een behouden of verbeterde gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (HRQoL) en met een minder hoge pijnintensiteit. Het effect van niraparib was met name uitgesproken bij patiënten met BRCA-mutaties.
De fase II-, open-label GALAHAD-studie onderzocht het effect van niraparib monotherapie bij patiënten met defecten van DNA-herstelmechanismen (DRD). Alle deelnemers vertoonden progressie op eerdere behandeling met op taxaan gebaseerde chemotherapie en een androgeenreceptor-gerichte therapie.
Uit de eerder gepresenteerde definitieve resultaten van de studie bleek dat niraparib gepaard ging met een ORR van 34,2%. De nu gepresenteerde analyse rapporteerde data over de HRQoL op basis van de Functional Assessment of Cancer Therapy-Prostate Total Score (FACT-P) en de Brief Pain Inventory-Short Form (BPI-SF). Deze vragenlijsten werden ingevuld bij aanvang van de behandeling en na 3, 5, 7 en 10 kuren. Bij de FACT-P werd een verandering van 10 punten of meer ten opzichte van baseline gezien als een relevante verandering, en bij de BPI-SF een verandering van een halve standaarddeviatie.
Voor de analyse werden data gebruikt van 142 BRCA-gemuteerde patiënten en 81 patiënten zonder BRCA-mutaties. In het algemeen verbeterde de HRQoL in de groep met BRCA-mutaties en bleef deze behouden in de groep zonder BRCA-mutaties. Hoewel in beide groepen de pijnklachten snel verminderden na de start van de behandeling, was de reductie in de intensiteit van de pijn opnieuw het grootst in de groep met BRCA-mutaties. Ten slotte bleek ook de tijd tot achteruitgang van de FACT-P-score langer bij de patiënten met BRCA-mutaties (8,31 vs. 3,72 maanden).
Bron
Smith M, et al. Health-related quality of life (HRQoL) at final analysis of the GALAHAD study of niraparib in patients with metastatic castration-resistant prostate cancer (mCRPC) and DNA repair defects (DRD). ESMO 2021, abstract 582P.