Patiënten met hartfalen die op basis van multidimensionale screening als kwetsbaar geclassificeerd worden, kunnen minder goed voor zichzelf zorgen en hebben een matige tot slechte kwaliteit van leven. Ook werd in de kwetsbare groep patiënten met hartfalen een lagere fysieke en cognitieve conditie gezien.
Kwetsbaarheid (‘frailty’) komt vaak voor bij oudere patiënten met hartfalen (HF). Kwetsbaarheid kan de kwaliteit van leven (QoL), zelfzorg en de mortaliteit bij deze populatie negatief beïnvloeden. Een multidimensionale screening op lichamelijke aandoeningen, cognitieve stoornissen, sociale omgeving en depressie wordt dan ook geadviseerd.
In een Nederlands-Zweedse studie is kwetsbaarheid bij ouderen met HF zoals dat door multidimensionale screening kan worden vastgesteld onderzocht. Ook de invloed van kwetsbaarheid op QoL en zelfzorg is hierbij meegenomen. In totaal werden 95 HF-patiënten met een gemiddelde leeftijd van 78 jaar in een prospectief observationeel onderzoek geïncludeerd.
Zij hadden stabiel chronisch HF, 69% was man en 79% viel in New York Heart Association (NYHA) klasse II. 49% was gediagnosticeerd met ischemisch HF en 68% had HF met een verminderde linkerventrikel-ejectiefractie (LVEF). Bij 53% van de patiënten was de Tilburg Frailty Index (TFI) > 5, hetgeen betekende dat zij een kwetsbare status hadden. Bij 9% van de deelnemers aan deze studie was sprake van milde cognitieve problemen en bij 3% waren deze problemen matig van aard. De patiënten met een kwetsbare status waren vaker vrouw, iets ouder (78 versus 77 jaar) en ze hadden vaker NYHA II-III. Ook vertoonden ze meer comorbiditeit zoals kanker, vasculaire ziekte en chronische obstructieve longziekte (COPD) in vergelijking met de niet-kwetsbare patiënten.
Bron:
- Kleberger A, Timmerman J, Linssen GCM, et al. Multidimensional screening for frailty, self-care and quality of life in older patients with heart failure. HF Congress 2023.