Een hogere inductiedosis mesalazine (≥ 4 g per dag) en een langere behandelduur (> 6 maanden) gingen gepaard met een lager recidiefrisico bij patiënten met milde tot matige colitis ulcerosa. Dat is gevonden in de niet-interventionele observationele prospectieve IMPACT-studie van eigen bodem.
Er zijn aanwijzingen dat het voortzetten van de inductiedosis mesalazine gedurende 6 tot 12 maanden kan resulteren in betere uitkomsten, zoals een klinische remissie. De dosis en behandelduur van mesalazine variëren echter in de dagelijkse praktijk.
IMPACT-studie
151 volwassenen met milde tot matige colitis ulcerosa tot voorbij het rectum, die voor het eerst mesalazine met verlengde afgifte kregen, werden een jaar lang gevolgd. Patiënten die in de loop van dat jaar een aanvullende behandeling kregen met lokale of systemische steroïden, immunosuppressiva of biologicals, werden uitgesloten van verdere deelname. De mediane leeftijd van de deelnemers was 46 jaar en de mediane UCDAI-score was 5,0. Bij 71,5% van de deelnemers was de ziekte recent vastgesteld.
De meerderheid (79,4%) van de patiënten kreeg mesalazine in een dosis van ≥ 4 g per dag, meestal als een sachet van 4 g (76,2%). Zo’n twee derde deel van de patiënten (64,2%) kreeg geen rectale behandeling.
Lager recidiefrisico
Patiënten die ≥ 4 g mesalazine kregen, hadden een significant lager recidiefrisico dan patiënten die een lagere dosis kregen (26,6% versus 62,5%; p = 0,0424). Ook een langere behandelduur ging gepaard met een significant lager recidiefrisico, met een hazard ratio (HR) bij een behandelduur van > 6 versus 3 tot 6 maanden van 0,19. Het effect van de behandelduur was ook groter bij patiënten die de hoge dosis versus de lage dosis kregen (HR 0,15 vs. 0,26).
Bevestiging van trialdata
Dit onderzoek heeft voor de eerste keer in de real-life setting de resultaten bevestigd van eerdere klinische studies bij colitis ulcerosa, die aantoonden dat een langere inductieperiode resulteert in betere resultaten.
Bron