Lanadelumab laat aanhoudende werkzaamheid zien bij patiënten met hereditair angio-oedeem (HAE), ongeacht eerder gebruik van langetermijnprofylaxe. Dit blijkt uit een post-hocanalyse van de HELP-OLE-studie.
Patiënten met HAE die in de fase III-studie HELP behandeld waren met het monoklonale antilichaam lanadelumab hadden significant minder aanvallen dan de patiënten die placebo ontvingen. In de open-label extensiestudie HELP-OLE bleef 68,9% van de patiënten 12 maanden of langer aanvalsvrij. In een post-hocanalyse van deze extensiestudie is onderzocht of eerder gebruik van langetermijnprofylaxe van invloed was op de aanvalsvrijestatus van patiënten die 12 maanden of langer behandeld waren met lanadelumab. De uitkomsten zijn bepaald op basis van de eerdere langetermijnprofylaxe: alleen C1-remmers, alleen androgenen of geen langetermijnprofylaxe.
In deze analyse werden patiënten meegenomen die 12 maanden of langer aan de studie deelnamen (n = 192). Van deze groep had 58,3% eerder langetermijnprofylaxe gebruikt: 50% alleen C1-remmers, 5,2% alleen androgenen en 2,1% overige profylaxe. Van de patiënten die alleen C1-remmers gebruikt hadden, bleef 49% aanvalsvrij tussen maand 12 en het eind van de behandeling, versus 62,5% van de patiënten die geen langetermijnprofylaxe hadden gebruikt. Het gemiddelde percentage aanvalsvrije dagen was in alle groepen vergelijkbaar (ongeveer 99%).
De gemiddelde aanvalsvrije periode, de maximale aanvalsvrije periode en de maximale duur van de aanvalsvrije periode waren vergelijkbaar bij degenen die alleen C1-remmers gebruikt hadden en degenen die geen langetermijnprofylaxe hadden ontvangen. Bijwerkingen tijdens de behandeling waren vooral reacties op de injectieplaats, in alle groepen. De percentages waren vergelijkbaar in de groep die C1-remmers had gebruikt en en de groep die geen langetermijnprofylaxe had gekregen.
Bron:
Aygören-Pürsün E, et al. Attack-Free Status by prior LTP use in the HELP OLE: Long-term lanadelumab prophylactic treatment for 12 months or longer. EAACI Hybrid Congress 2022, abstract 000101.