De afwezigheid van ischemisch risico alsmede de reductie in bloedingen met verkorte duale antiplaatjestherapie (DAPT) bij patiënten met een hoog bloedingsrisico die een percutane coronaire interventie (PCI) ondergaan, houdt langer dan een jaar van follow-up aan.1
Uit het MASTER-DAPT-onderzoek was al gebleken dat een maand duale antiplaatjestherapie (DAPT) niet-inferieur was wat betreft net majeure adverse cardiale of cerebrovasculaire events en dat deze behandeling geassocieerd was met lagere majeure of klinisch-relevante niet-ernstige bloedingen na 11 maanden.2 Nu werden resultaten van 15 maanden gepresenteerd van net adverse klinische events (NACE; samenstelling van overlijden door alle oorzaken, myocardinfarct, beroerte en ernstige of klinisch-relevante niet-ernstige bloedingen), ernstige adverse cardiale en cerebrale gebeurtenissen (MACCE; samenstelling van sterfte door alle oorzaken, myocardinfarct en beroerte) en majeure of klinisch-relevante niet-majeure bloeding.
NACE deed zich voor bij 8,7% van de patiënten met verkorte DAPT en bij 9,5% van de patiënten die standaard DAPT kregen (HR 0,92). Bij 6,9% van de patiënten met verkorte DAPT deed zich MACCE voor en bij 7,4% van de patiënten met standaard DAPT (HR 0,94). Het aantal majeure of klinisch-relevante niet-majeure bloedingen bleven lager in de verkorte DAPT-groep in vergelijking met de standaard DAPT-groep: 7,4% versus 10,7% (HR 0,68).
Deze bevindingen versterken de noodzaak om patiënten met een hoog bloedingsrisico te identificeren die percutane coronaire interventie (PCI) ondergaan, zo stelde Marco Valgimigli (Lugano): “Dan kunnen er vooraf beslissingen worden genomen over de antibloedplaatjesbehandeling en de duur ervan om het bloedingsrisico te verminderen en de resultaten optimaliseren”.
Bronnen
- Valgimigli M. 15-month results of the MASTER DAPT trial. ESC Congress 2022.
- Valgimigli M, Frigoli E, Heg D, et al. Dual antiplatelet therapy after PCI in patients at high bleeding risk. N Engl J Med. 2021;385:1643–1655.
Constance de Koning