Tien jaar na een PCI of CABG is er geen significant verschil in uitkomsten bij patiënten met coronairlijden links. Deze langetermijnanalyse van de PRECOMBAT-studie verscheen tegelijkertijd met het ACC-congres in Circulation. Deze inzichten kunnen helpen bij de keuze voor de meest geschikte revascularisatiestrategie.
Er is weinig bekend over de langetermijnuitkomsten (na 5-10 jaar) na een percutane coronaire interventie (PCI) met drug-eluting stents of na een bypassoperatie (CABG) bij patiënten met coronairlijden links.
PCI versus CABG
In de PRECOMBAT-trial uit Zuid-Korea kregen de 600 deelnemende patiënten in de periode 2004-2009 willekeurig een PCI met een sirolimus-eluerende stent of een CABG. Van alle patiënten werd de follow-up verlengd tot minstens tien jaar (mediaan 11,3 jaar).
Het primaire eindpunt was de incidentie van ernstige nadelige cardiale of cerebrovasculaire events, een samenstelling van all-cause mortaliteit, myocardinfarct, beroerte of door ischemie aangedreven revascularisatie van het doelvat. Na tien jaar was een van de primaire uitkomstmaten opgetreden bij 29,8% van de patiënten in de PCI-groep en bij 24,7% in de CABG-groep (HR voor PCI versus CABG 1,25).
De tienjaarsincidentie van de volgende (samengestelde) eindpunten waren niet significant verschillend tussen de PCI- en CABG-groepen:
- overlijden, myocardinfarct of beroerte: 18,2 versus 17,5% (HR 1,00); en
- all-cause mortaliteit: 14,5 versus 13,8% (HR 1,13).
Door ischemie aangedreven revascularisatie van het doelvat was vaker nodig na een PCI dan na een CABG: 16,1 versus 8,0% (HR 1,98).
Behoefte aan grotere studies
Deze uitgebreide follow-up van PRECOMBAT biedt belangrijke inzichten over de langetermijnuitkomsten. Omdat de studie underpowerd was, zijn deze resultaten hypothese-genererend. De bevindingen moeten bevestigd of weerlegd worden door adequaat gepowerde, grotere trials met een lange follow-up.
Bronnen