Tijdens een late-breaking abstract-sessie presenteerde Frederik Zimmermann (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven) resultaten van de FAME 3-studie. Die verschenen gelijktijdig in Circulation. Na een fractional flow reserve (FFR)-geleide PCI bleek de kwaliteit van leven sneller te verbeteren dan na een CABG.
In de FAME 3-studie zijn 1500 patiënten met coronarialijden, waarbij van drie bloedvaten een revascularisatie nodig was, willekeurig toegewezen aan een coronaire bypasstransplantatie (CABG) of een percutane coronaire interventie (PCI).
Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Transcatheter Cardiovascular Therapeutics in 2021 (4-6 november) presenteerde William Fearon (Stanford, VS) de primaire resultaten van dit onderzoek.
FFR-geleide PCI voor drievatslijden had niet voldaan aan de non-inferioriteit voor adverse events na één jaar in vergelijking met CABG. Gezien deze bevinding vond Fearon dat een CABG de voorkeur bleef houden bij patiënten met meer complex drievatslijden.
De huidige analyse toonde aan dat de kwaliteit van leven een jaar na de interventie niet verschilde tussen de PCI- en de CABG-groepen (verschil van 0,001; p = 0,946). Wel verschilde het beloop van de kwaliteit-van-leven-score gedurende dat jaar tussen de twee groepen (p < 0,001). Na een maand was deze score 0,063 hoger in de PCI-groep.
Het percentage patiënten met angina na een jaar, vastgesteld met een Canadian Cardiovascular Class (CCS)-score van 2 of hoger, was 6,2% in de PCI-groep en 3,1% in de CABG-groep (oddsratio 2,5).
Onder de jongere patiënten (< 65 jaar oud) was in de PCI-groep een groter percentage een jaar na de interventie aan het werk in vergelijking met de CABG-groep (68 vs. 57%; OR 3,9).
De kwaliteit van leven, mate van angina en terugkeer naar het werk kunnen belangrijke overwegingen zijn bij de keuze voor een bepaalde revascularisatiestrategie.
Bronnen