Lichamelijke activiteit beïnvloedt effect luchtverontreiniging op longfunctie

Delen via:
ATS 2022

Fysieke activiteit verzwakt het effect van luchtverontreiniging op de longfunctie. Bij COPD-patiënten die op een dag weinig tot matig lichamelijk actief zijn, is een hogere blootstelling aan stikstofdioxide (NO2) geassocieerd met een lagere longfunctie de volgende ochtend. Bij patiënten die actiever zijn en ruim 4000 stappen per dag zetten is dit niet het geval.

Blootstelling aan luchtverontreiniging is onder volwassenen met COPD geassocieerd met een lagere longfunctie. Lichamelijke activiteit heeft voor deze groep juist voordelige gezondheidseffecten. Door een versnelde ademhaling verhoogt het echter ook de hoeveelheid ingeademde luchtverontreiniging. Het is nog niet bekend of lichamelijke activiteit het effect van luchtverontreiniging op de luchtwegen versterkt of juist vermindert.

Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de interactie tussen de dagelijkse lichamelijke activiteit en persoonlijke blootstelling aan luchtverontreiniging in relatie tot de longfunctie van COPD-patiënten. Hiervoor volgden zij een groep van 30 voormalige rokers met matig tot ernstig COPD gedurende vier niet-opeenvolgende maanden in het jaar, tijdens verschillende seizoenen. De deelnemers droegen een Fitbit (stappenteller) en een draagbare luchtkwaliteitsmeter (meting van blootstelling aan fijnstof (PM2,5), stikstofdioxide (NO2) en ozon). Hun longfunctie (FEV1, FVC) maten de deelnemers ’s ochtend met behulp van een office-spirometer.

De lichamelijke activiteit (aantal stappen) op een dag hing niet samen met de longfunctie op de volgende ochtend. Wel was er verband tussen de blootstelling aan NO2 op een dag en de longfunctie de volgende ochtend. Voor elke 5,1 ppb toename in NO2-blootstelling* nam de FEV1 met 13,2 ml af (95%-BI -20,6; -5,8) en de FVC met 18,2 ml (95%-BI -32,3; -4,0). Blootstelling aan fijnstof of ozon was niet geassocieerd met de longfunctie.

* Gebaseerd op de Inter Quartile Range van de blootstelling.

Bij patiënten die minder lichamelijke actief waren (< 1958 stappen per dag), was een toename van de NO2-blootstelling geassocieerd met een afname in de FEV1 en FVC. Voor gemiddeld actieve patiënten (1958-4162 stappen per dag) gold dit alleen voor de FEV1. Voor actieve patiënten (> 4162 stappen per dag) was er geen associatie.

Volgens de onderzoekers kan lichamelijke activiteit de associatie tussen de persoonlijke blootstelling aan NO2 en de longfunctie afzwakken.

Bekijk ook de on demand webcast Schone lucht voor gezonde longen!

Bron:

Chen K, et al. Air pollution exposure and daily lung function in COPD: effect modification by physical activity. ATS 2022 Congress, session B105, abstract 205.

Toegang tot nieuwe geneesmiddelen voor IPF nog beperkt

sep 2018 | ILD

Lees meer over Toegang tot nieuwe geneesmiddelen voor IPF nog beperkt

Kebab klaarmaken is riskant werk

sep 2018

Lees meer over Kebab klaarmaken is riskant werk

Behoud overlevingswinst pembrolizumab bij NSCLC na langere follow-up

sep 2017 | Immuuntherapie, Longoncologie

Lees meer over Behoud overlevingswinst pembrolizumab bij NSCLC na langere follow-up

Acute COPD-exacerbaties verhogen cardiovasculair risico

jul 2017 | COPD

Lees meer over Acute COPD-exacerbaties verhogen cardiovasculair risico

Bronchiale thermoplastiek bij ernstig astma

jul 2017 | Astma

Lees meer over Bronchiale thermoplastiek bij ernstig astma

Bemoedigende resultaten nieuw oraal middel PBI-4050 bij IPF

jul 2017 | ILD

Lees meer over Bemoedigende resultaten nieuw oraal middel PBI-4050 bij IPF

P2X3-receptorantagonist MK-7264 vermindert chronische hoest

jul 2017

Lees meer over P2X3-receptorantagonist MK-7264 vermindert chronische hoest

Omalizumab verbetert astmacontrole bij adolescenten

jul 2017 | Astma

Lees meer over Omalizumab verbetert astmacontrole bij adolescenten

Endotheelreceptorantagonist macitentan nieuwe optie bij inoperabel CTEPH

jul 2017 | Pulmonale hypertensie

Lees meer over Endotheelreceptorantagonist macitentan nieuwe optie bij inoperabel CTEPH