Een Koreaans onderzoek heeft voor het eerst aangetoond dat blootstelling aan veelvoorkomende luchtverontreinigende stoffen, zoals fijnstof, invloed heeft op haarverlies bij mensen. Het onderzoek werd deze week gepresenteerd op het 28e EADV-congres in Madrid.
In het onderzoek werden menselijke follikel dermale papillacellen (HFDPC’s) blootgesteld aan verschillende concentraties PM10-achtige stof en dieseldeeltjes. PM10 is fijnstof kleiner dan 10 µm (micrometer). Dieseldeeltjes zijn ultrafijne deeltjes in de uitlaatgassen van dieselmotoren.
Na 24 uur voerden de onderzoekers een zogeheten ‘western blot’ uit om de niveaus van specifieke eiwitten in de cellen te bepalen. Een western blot is een biochemische techniek waarmee door middel van antilichamen een specifiek eiwit in een mengsel van eiwitten gedetecteerd kan worden.
De resultaten toonden aan dat de aanwezigheid van PM10 en dieselpartikels resulteerde in een verlaging van de niveaus van β-catenine, het eiwit dat verantwoordelijk is voor haargroei en morfogenese.
De studie toonde ook aan dat de niveaus van drie andere eiwitten (cycline D1, cycline E en CDK2), die verantwoordelijk zijn voor haargroei en het behoud van het haar, op een dosisafhankelijke manier werden verminderd door PM10-achtig stof en dieseldeeltjes. Dit betekent dat hoe hoger het niveau van verontreinigende stof, hoe groter de afname in eiwitten is.
Verontreinigde stoffen
PM wordt verdeeld in: PM10, deeltjes met een diameter van 10 µm of kleiner, en PM2,5, deeltjes met een diameter van 2,5 µm of kleiner. Deze stoffen worden beschouwd als zeer verontreinigend en houden verband met verschillende ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en longaandoeningen, kanker en ademhalingsproblemen. In totaal sterven wereldwijd jaarlijks 4,2 miljoen mensen als gevolg van luchtvervuiling. De effecten op de huid en het haar zijn echter nog niet goed bekend.
Volgens hoofdonderzoeker Hyuk Chul Kwon van het Future Science Research Centre in de Republiek Korea is het belangrijk om het effect van luchtvervuiling op de menselijke huid en het haar in kaart te brengen. “Als we weten hoe dit werkt, kunnen we ook uitzoeken wat we eraan kunnen doen.”
Kwon HC. Effects of particular matter on human dermal papilla. Presented at the 28th EADV Congress, Madrid, 9 okt. 2019.
United States Environmental Protection Agency. Particulate matter (PM) pollution. www.epa.gov/pm-pollution/particulate-matter-pm-basics.
World Health Organization. Air pollution. www.who.int/airpollution/en.
World Health Organization. Ambient air pollution: Pollutants. www.who.int/airpollution/ambient/pollutants/en.