Luchtkwaliteit heeft invloed op sterfte bij patiënten met hartfalen, waarbij de negatieve invloed van fijnstof tot 2 dagen na blootstelling daaraan kan worden waargenomen. Verbetering van de luchtkwaliteit zou de volksgezondheid ten goede kunnen komen.
Het doel van deze studie was de kortetermijninvloed van fijnstof (PM’s) op de mortaliteit als gevolg van hartfalen (HF) in het noordoosten van Polen vast te stellen. Het onderzoek duurde 5 jaar, waarin 87.990 sterfgevallen werden geregistreerd. Daarvan waren er 34.907 toe te schrijven aan cardiovasculaire (CV) oorzaken en 7.404 daarvan waren het gevolg waren van HF. De gemiddelde leeftijd van de mensen die aan HF overleden, was 74 jaar; 49% was vrouw. Het hoogste aantal sterfgevallen vond plaats in de winter en het laagste in de zomer (gemiddelde per dag respectievelijk 1,03 en 0,69). Er deden zich geen verschillen voor in de incidentie van sterfte wegens HF gedurende de week.
Een toename van 10 μg/m3 in PM2,5 en PM10 ging gepaard met een toename van respectievelijk 10 en 9% van het risico op sterfte wegens HF op de dag met luchtvervuiling. Vergelijkbare risico’s om te overlijden aan HF werden 1 en 2 dagen na blootstelling aan luchtvervuiling waargenomen.
Een van de aanbevelingen uit dit onderzoek is onder meer het beschermen van kwetsbare groepen, vooral tijdens de winterperiode. Dit zou een integraal onderdeel van de klinische zorg moeten uitmaken en kan vorm worden gegeven door zorgverleners samen met patiënten de luchtkwaliteit in de gaten te laten houden zodat patiënten de beste tijd kunnen kiezen om buiten te zijn.
Bron:
- Kuzam L, Swieczkowski M, Kurasz A, et al. Analysis of an acute effect of particulate matters on heart failure mortality in Poland. HF Congress 2023.