Vrouwen die leven en werken op plaatsen met een hoger niveau aan fijnstof hebben een groter risico op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die in minder vervuilde gebieden wonen en werken.
Luchtverontreiniging door fijnstof is een groot probleem voor de volksgezondheid. Studies over de relatie met kanker zijn echter schaars en inconsistent. De onderzoekers bestudeerden daarom het verband tussen het risico op borstkanker en langdurige blootstelling aan fijnstof (PM2,5, PM10) en stikstofdioxide (NO2), dat voor het eerst werd geschat op zowel de woon- als werkplekadressen van vrouwen.
Aan het patiënt-controleonderzoek deden 2.419 vrouwen en 2.984 individueel gematchte controles uit het Franse prospectieve E3N-cohort mee. Controles en vrouwen waren gematcht op verblijfplaats, leeftijd, datum en menopauzestatus bij bloedafname.
De jaargemiddelde PM2,5-, PM10– en NO2-concentratieniveaus werden geschat met behulp van een Land Use Regression (LUR)-model en werden gekoppeld aan de deelnemers op basis van hun geogecodeerde woon- en werkplekadressen.
De resultaten lieten een lineaire toename zien van het risico op borstkanker waarbij een gemiddelde blootstelling aan PM2,5 (OR 1,28) gerelateerd was aan een iedere toename van 10 μg/m3. Er werd een numeriek verhoogd risico waargenomen voor PM10 (OR 1,09) en NO2 (OR 1,05) bij een toename van 10 μg/m3.
Nu is aangetoond dat fijnstof het risico op borstkanker verhoogt, vinden de auteurs het zeer zorgwekkend dat er kleine verontreinigende deeltjes in de lucht zitten, terwijl nog niet duidelijk is hoe ze exact kanker en het ontstaan ervan bevorderen. Er is daarom dringend behoefte aan laboratoriumstudies naar de effecten van fijnstof op het lichaam en tumoren in het bijzonder, aldus de onderzoekers.
Bron:
Fervers B, et al. Long-term residential and workplace exposure to air pollution and breast cancer risk: A case-control study nested in the French E3N cohort from 1990 to 2011. ESMO 2023, abstract 238MO.