Mogelijk resulteert medicatiebeoordeling door de apotheker in minder heropnames of SEH-bezoeken bij mensen met dementie. In een systematische review is daar echter weinig bewijs voor gevonden. Wel waren er aanwijzingen dat dankzij deze beoordeling de kwaliteit van leven stabiliseerde.
Mensen met dementie hebben een toegenomen risico op medicatie-gerelateerde problemen. Zij hebben vaker meerdere vormen van comorbiditeit en andere zorgen die uniek zijn voor mensen met dementie. Medicatiebeoordeling is gedefinieerd als de systematische evaluatie van iemands medicijnen, bedoeld om de uitkomsten te optimaliseren. Mogelijk is een door de apotheker geleide medicatiebeoordeling een effectief hulpmiddel om medicatie-gerelateerde problemen te verminderen. Dit zou kunnen resulteren in minder heropnames, minder bezoeken aan de Spoedeisende Hulp (SEH) en een betere kwaliteit van leven.
In de oorspronkelijke zoekopdracht werden 6759 studies gevonden. Van 10 studies werd de volledige tekst beoordeeld. Uiteindelijk werden 3 studies opgenomen in de analyse. In 2 daarvan werd geen afname gevonden van het aantal heropnames (alle oorzaken en medicatie-gerelateerd) en SEH-bezoeken na de medicatiebeoordeling. Wel was in een van de studies het aantal medicatie-gerelateerde heropnames bij mensen met dementie zonder hartfalen afgenomen. De derde studie toonde aan dat de kwaliteit van leven alleen behouden bleef in de interventiegroep, maar niet in de controlegroep.
Er is behoefte aan goed opgezette studies naar de effectiviteit van door de apotheker geleide medicatiebeoordeling bij mensen met dementie.
Bron