Onderzoek naar voedingspatronen bij mensen die dialyseren toonde aan dat het patroon dat dichter bij het bekende mediterrane dieet lag in verband gebracht werd met een beter voedingsinnameprofiel. In theorie is dat geassocieerd met betere klinische resultaten.
In een Portugese studie is onderzocht welke voedingspatronen mensen die dialyseren hebben. Bij deze populatie wordt immers veel aandacht geschonken aan de voeding. Deze patiënten moeten voldoende energie en eiwit binnenkrijgen, maar niet te veel fosfor, kalium en zout. Ook zijn er vaak vochtbeperkingen. In totaal namen 582 patiënten uit 37 dialysecentra deel aan dit onderzoek; de gemiddelde leeftijd was 67,8 jaar en de gemiddelde dialyseduur was 65 maanden.
Men onderscheidde drie voedingspatronen. Het westerse dieet dat 31,3% van de patiënten volgde en dat bestond uit veel frisdrank, cafeïnebevattende drank, rood/bewerkt vlees en weinig groente en fruit. Het mediterrane dieet waarbij juist veel groente en fruit werden genuttigd, evenals bonen, vis, olijfolie en weinig melk(producten); dit werd door 33,5% van de mensen gevolgd. Ten slotte was er het laag dierlijk eiwitdieet dat 35,2% van de patiënten volgde. Dit hield in dat men veel volkoren brood, koekjes en zoetigheden at, evenals groentesoep maar weinig witbrood, rijst, pasta en aardappels.
Na correctie voor leeftijd, geslacht, aanwezigheid van diabetes mellitus, dialyseduur en klaring, tijd en volume was (lager) serumcalcium de enige parameter die statistisch significant was binnen het mediterrane dieet. Bij de vergelijking van de drie voedingspatronen bleek het mediterrane dieet de sterkste voorspeller voor een hogere inname van eiwit, foliumzuur, vitaminen B12, B6, C en D, kalium en omega-3-vetzuren alsmede een lagere inname van koolhydraten, calcium en zout.
Bron: