Een voedingsinterventie waarbij patiënten met hartfalen meer groente en fruit nuttigen, blijkt bij patiënten met een lage baseline-inname effectiever in het verminderen van de symptoomlast van de ziekte. Dit suggereert dat een verhoogde inname van fruit en groenten de symptoomlast van hartfalen verder kan verminderen bij patiënten die al optimale medicamenteuze behandeling krijgen.
Na optimalisering van de medicamenteuze behandeling blijven patiënten met hartfalen (HF) vaak symptomatisch. Onderzoekers voerden een 6 maanden durend gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek uit naar een voedingsinterventie die erop gericht was om overvulling, oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen. Dit zijn immers belangrijke pathologische routes die ten grondslag liggen aan de HF-symptomen. Het doel van dit onderzoek was de effecten te onderzoeken van NIHFT op de HF-symptoomlast (d.w.z. kortademigheid, oedeem en vermoeidheid) en om te bepalen of de inname van fruit en groenten het effect van de NIHFT op de HF-symptoomlast kon modereren.
In totaal zijn 116 patiënten met HF (n=116) geïncludeerd. 61% was man, de gemiddelde leeftijd was 63 jaar en 64% had NYHA III/IV. De interventiegroep kreeg een geïndividualiseerde educatieve interventie over zoutbeperking inclusief het bevorderen van de inname van fruit en groenten, elke dag zoutarm tomaten- of groentesap en omega-3-suppletie gedurende 6 maanden
Hoewel er geen direct effect van het NIHFT op de symptoomlast bleek te zijn, modereerde de basisinname van groenten en fruit echter wel het effect van de interventie op de totale symptoomlastscores. De vermindering van de symptoomlast was groter bij patiënten met een lagere groente- en fruitinname op baseline vergeleken met degenen met een hogere inname. De frequentie en de ernst van de symptoomlast van HF werden aanzienlijk gematigd door de inname van fruit en groenten.
Bron: