Met het ouder worden van de hiv-populatie en de aanwezigheid van specifieke risicofactoren zoals roken en alcoholgebruik, neemt ook het risico op kanker bij deze populatie toe. Een speciaal op deze groep afgestemd screeningsprogramma is noodzakelijk om hen zo goed mogelijk te begeleiden en te kunnen behandelen.
Hoewel met de komst van antiretrovirale therapie (ART) de incidentie van aids-gerelateerde kankers (zoals non-hodgkinlymfoom (NHL), kaposisarcoom en baarmoederhalskanker) significant is afgenomen, komen andere vormen van niet-aids-gerelateerde kanker frequenter voor. Hierbij moet onder meer worden gedacht aan longkanker, hodgkinlymfoom, anale kanker en leverkanker. Mensen met hiv lopen een groter risico op het ontwikkelen van niet-aids-gerelateerde vormen van kanker dan de algemene bevolking; gemiddeld ligt het risico twee tot drie keer zo hoog. Voor sommige vormen van kanker is dat echter nog hoger. De gestandaardiseerde incidentieratio (SIR) voor hodgkinlymfoom is 27, voor leverkanker 11 en voor anale kanker 79.
Schattingen voor de toekomst laten zien dat de incidentie van kanker bij mensen met hiv verder zal stijgen. In 2030 zullen de frequentste vormen van kanker bij hen longkanker en prostaatkanker zijn. Bij prostaatkanker is dat het gevolg van het feit dat mensen met hiv langer leven en daardoor vormen van kanker ontwikkelen die gerelateerd zijn aan ouder worden, zoals dat ook in de algemene bevolking gebeurt. Kanker zal dan ook een belangrijke comorbide aandoening blijven bij mensen met hiv.
Er is duidelijk behoefte aan meer toegang tot hiv-therapieën en kankerpreventie, screening en behandeling.1 Specifiek georganiseerde kankerscreeningscampagnes zijn hard nodig voor deze populatie, zoals jaarlijks klinisch huidonderzoek en proctologisch onderzoek.2
Bronnen:
- Shiels MS, et al. Projected cancer incidence rates and burden of incident cancer cases in HIV-Infected adults in the United States through 2030. Ann Intern Med. 2018;168(12):866-873.
- Spano JP, et al. Cancer screening and treatment in HIV. HIV Glasgow 2020. www.hivglasgow.org.