Meer nadelige events en hogere kosten bij gebruik van Impella®

Delen via:
AHA 2019

Steeds meer PCI-patiënten krijgen mechanische circulatoire ondersteuning door middel van een Impella®-device. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat het gebruik van dit device gepaard gaat met meer adverse events en hogere kosten dan een intra-aortale ballonpomp. Bovendien blijkt tussen ziekenhuizen een opmerkelijke variatie in het gebruik van de device en bijbehorende uitkomsten te bestaan. Dit zijn de resultaten van een onderzoek dat werd gepresenteerd op het AHA-congres en dat tegelijkertijd in Circulation is verschenen.

Impella® is in 2008 goedgekeurd voor mechanische circulatoire ondersteuning. Dit device biedt een grotere hemodynamische ondersteuning dan de intra-aortale ballonpomp, maar is alleen onderzocht in kleine observationele en gerandomiseerde studies. In geen van deze studies zijn de kosten meegenomen.

Grote variatie

In een observationele database-analyse zijn de gegevens van 48.306 Amerikaanse patiënten geanalyseerd die in de periode 2004-2016 vanwege een hoog-risico-PCI of cardiogene shock mechanische circulatoire ondersteuning kregen. Tijdens de Impella®-periode werd dit device geïmplanteerd bij gemiddeld 9,9% van de patiënten. Dit percentage steeg in de loop der jaren en was met 31,9% het hoogst in 2016. Het aantal patiënten bij wie de Impella® werd geïmplanteerd varieerde sterk per ziekenhuis: in sommige ziekenhuizen vijf keer vaker dan in andere. Het aantal bloedingen in deze patiëntengroep varieerde ook sterk: in sommige ziekenhuizen traden 2,5 keer zoveel bloedingen op als in andere. Het aantal patiënten dat overleed, bij wie acute nierschade of beroerte optrad, varieerde tussen de verschillende ziekenhuizen met een factor 1,5.

Meer negatieve uitkomsten en hogere kosten

In het Impella®-tijdperk (2008-2016) traden bij patiënten vaker adverse events op en waren de kosten hoger dan in het pre-Impella®-tijdperk (2004-2007). In ziekenhuizen waarin vaker een Impella® werd gebruikt, traden meer adverse events op en waren de kosten hoger. Na correctie voor de propensity score en rekening houdend met clustering van patiënten door ziekenhuizen bleek het gebruik van de Impella® gepaard te gaan met een hoger risico op overlijden (odds ratio 1,24), bloedingen (OR 1,10) en beroerte (OR 1,34). Een vergelijkbaar, niet-significant effect werd gevonden voor acute nierschade (OR 1,08).

Er zijn volgens dr. Amit P. Amin (Saint-Louis, Verenigde Staten) meer gegevens nodig om de precieze rol van mechanische circulatoire ondersteuning bij deze uitkomsten vast te stellen.

Bronnen:
Amin AP, Spertus JA, Curtis JP, et al. The evolving landscape of Impella® use in the United States among patients undergoing percutaneous coronary intervention with mechanical circulatory support. Circulation. 17 november 2019. https://ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.044007
Amin AP. The comparative effectiveness and costs of Impella vs. intra-aortic balloon pump in the United States. AHA Meeting 2019.

Sterk uiteenlopende mortaliteit en morbiditeit onder HF-subgroepen

mei 2023 | Hartfalen, Myocardinfarct

Lees meer over Sterk uiteenlopende mortaliteit en morbiditeit onder HF-subgroepen

Hoger risico HF met lage levensstandaard en opleidingsniveau

mei 2023 | Hartfalen

Lees meer over Hoger risico HF met lage levensstandaard en opleidingsniveau

Rivaroxaban verlaagt P-selectine

mei 2023 | Atherosclerose, Diabetes, Hartfalen

Lees meer over Rivaroxaban verlaagt P-selectine

Cardio-oncologische poli nuttig voor preventie cardiovasculaire events bij kankerpatiënten

mei 2023 | Angina pectoris, Atherosclerose, Hartfalen, Interventiecardiologie, Kleplijden, Myocardinfarct, Ritmestoornissen, Vaatlijden

Lees meer over Cardio-oncologische poli nuttig voor preventie cardiovasculaire events bij kankerpatiënten

Grotere afname NT-proBNP met sacubitril/valsartan dan met valsartan alleen

mei 2023 | Hartfalen

Lees meer over Grotere afname NT-proBNP met sacubitril/valsartan dan met valsartan alleen

Verlaging lisdiuretica niet altijd verstandig bij stabiele HF-patiënten

mei 2023 | Hartfalen

Lees meer over Verlaging lisdiuretica niet altijd verstandig bij stabiele HF-patiënten

Minder kans op HF na MI voor mensen met sterke benen

mei 2023 | Hartfalen, Myocardinfarct

Lees meer over Minder kans op HF na MI voor mensen met sterke benen

Triëntine-HCl mogelijk een interessante behandeloptie bij HFrEF

mei 2023 | Hartfalen

Lees meer over Triëntine-HCl mogelijk een interessante behandeloptie bij HFrEF

Hoge prevalentie hyperkaliëmie bij HF

mei 2023 | Hartfalen

Lees meer over Hoge prevalentie hyperkaliëmie bij HF