Italiaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om microplastics aan te tonen in de nieren én in de urine, wat suggereert dat microplastics geklaard worden via de nieren. Deze bevindingen zijn potentieel zorgwekkend en kunnen belangrijke implicaties hebben voor de medische wereld, zo stelde Ottavia Exacoustos in haar presentatie.
Microplastics zijn plastic fragmenten met een diameter < 5 mm die wereldwijd steeds meer te vinden zijn in het milieu. Onderzoek heeft aangetoond dat de piepkleine deeltjes schadelijk zijn voor dieren. Zo kunnen ze bijdragen aan oxidatieve stress, inflammatie en veranderingen in metabole pathways en het immuunsysteem. Bij mensen zijn microplastics gevonden in de longen, placenta, lever en het bloed, maar er is nog veel onduidelijk over andere organen en weefsels en de toxiciteit.
Exacoutos en haar collega’s onderzochten 10 urinemonsters van gezonde personen en 10 monsters van nierweefsel na nefrectomie bij patiënten met nierkanker. Ze bewerkten de monsters met KOH 10% bij een temperatuur van 60 ºC en filterden ze met membraanfilters (poriën 0,2 µm). Vervolgens werden plastic deeltjes in het filtraat aangetoond en gekarakteriseerd met micro-Raman-spectrometrie. De procedure werd uitgevoerd volgens een ‘plastic-free’ protocol, dat ook werd gebruikt voor de procedureblanco’s (controlegroep).
In 7 van de 10 nierweefselmonsters vonden de onderzoekers in totaal 17 fragmenten (gemiddeld ± SD 1,7 ± 2,11/monster), significant meer (p = 0,041) dan in de controlegroep (0,33 ± 0,49/blanco). In 7 van de 10 urinemonsters vonden ze in totaal 9 fragmenten (1,28 ± 0,49/monster), wederom significant meer dan in de controlegroep (p = 0,0002).
De meest gevonden polymeren waren polyethyleen en polystyreen, stoffen die gebruikt worden in plastic voedselverpakkingen. Additieven die het vaakst werden aangetoond, waren pigmenten die worden gebruikt om plastic verpakkingen te kleuren: koperftalocyanine (blauw) en hematiet (rood). “Vervolgonderzoek naar eventuele nefrotoxiciteit, stapeling en klaringsmechanismen is nu dringend nodig”, concludeerde Exacoutos.
Bron: