Zoutvervanging is een pragmatische interventie die effectief is bij de preventie van beroerte, MACE en voortijdige sterfte. Deze bevinding is relevant voor iedereen die zout consumeert, maar vooral voor mensen die het meeste zout via hun voeding binnenkrijgen door het zelf toe te voegen.
Diederik Grobbee (Utrecht) bracht de uitkomsten van een Chinese studie naar de rol van zoutvervanging op cardiovasculaire (CV) events en sterfte onder de aandacht. Aan dit onderzoek namen ruim 20.000 mensen uit 600 afzonderlijke dorpen deel. “Deze mensen hadden ofwel een geschiedenis van beroerte of waren ouder dan 65 jaar met een slecht gecontroleerde bloeddruk”, zo lichtte Grobbee toe. “Het betrof een hoogrisicopopulatie waarin 89% van de mensen hypertensie had.” De helft van de deelnemers gebruikte gewoon zout (100% natriumchloride), de andere helft gebruikte een zoutvervanger van 75% natriumchloride en 25% kaliumchloride. De gemiddelde follow-up was 4,74 jaar. “De gemiddelde effecten van zoutvervanging ten opzichte van gewoon zout waren onder meer een daling van de systolische bloeddruk van 3,3 mmHg en een daling van de diastolische bloeddruk van -0,7 mmHg”, aldus Grobbee. “Zoutvervanging resulteerde tevens in een hoogsignificante reductie van 14% in het aantal beroertes alsmede een reductie van 13% in MACE. Zelfs de totale sterfte vertoonde een reductie van 12%.”
Zoutvervanging was niet geassocieerd met een toename in ernstige bijwerkingen als gevolg van hyperkaliëmie. “De uitkomsten van deze studie hebben veel invloed op gebieden in de wereld waar (veel) natrium wordt toegevoegd aan de voeding, zoals Azië, Afrika en Zuid-Amerika”, stelde Grobbee. “In deze regio’s wordt meer dan 50% van het natrium dat men via de voeding consumeert toegevoegd bij de voedselbereiding. In Nederland ligt dat aanzienlijk lager (minder dan 25%) en krijgt men zout vooral via bewerkt voedsel binnen.”
Bronnen:
Constance de Koning