De combinatie dolutegravir/lamivudine is in een gerandomiseerde trial head-to-head vergeleken met de triple-therapie bictegravir/emtricitabine/tenofovir. Bij een switch naar de duale therapie bleek deze na 48 weken niet-inferieur te zijn en was er sprake van minder gewichtstoename dan bij een switch naar de tripeltherapie.
Zowel dolutegravir/lamivudine (DTG/3TC) als bictegravir/emtricitabine/tenofovir (BIC/FTC/TAF) worden tegenwoordig heel veel voorgeschreven bij hiv. Ze zijn niet eerder in een goed gepowerde studie met elkaar vergeleken. Omdat beide combinaties erg effectief zijn, is het bovendien belangrijk om bij een vergelijking verder te kijken dan alleen naar onderdrukking van het virus. In de PASO-DOBLE-studie (NCT04884139) was er speciale aandacht voor gewichtstoename. Deze gerandomiseerde studie met open label werd uitgevoerd in 30 Spaanse behandelcentra. De 553 deelnemers switchten van DTF/3TC naar BIC/FTC/TAF (n = 276) of andersom (n = 277). Mensen namen deel aan de studie als hun behandeling voor verbetering in aanmerking kwam, bijvoorbeeld omdat ze meerdere tabletten namen of een middel met cumulatieve toxiciteit als tenofovir-disoproxilfumaraat (TDF) gebruikten.
Na 48 weken was DTG/3TC niet-inferieur aan BIC/FTC/TAF in het onderdrukken van het virus: het percentage met een virale load van > 50 kopieën/ml was respectievelijk 2,2 en 1,4%. Het gemiddelde gewicht nam significant meer toe met BIC/FTC/TAF (1,81 kg; 95%-BI 1,28-2,34) dan met DTG/3TC (0,89 kg; 95%-BI 0,37-1,41). Het aandeel deelnemers met een gewichtstoename van > 5% was respectievelijk 30 en 20% (gecorrigeerde OR 1,81; 95%-BI 1,19-2,76). Gewichtstoename met > 5% in de BIC/FTC/TAF-groep kwam 50 en 100% vaker voor bij degenen die overstapten van respectievelijk abacavir en TDF. Er waren geen verschillen tussen mannen en vrouwen in gewichtsverlies. Verder waren er nauwelijks deelnemers die de behandeling staakten vanwege bijwerkingen, namelijk maar 1 en 2 in respectievelijk de DTG/3TC- en de BIC/FTC/TAF-groep.
Bron: