Switchen van een pro re nata- naar een treat-and-extendregime laat een verbetering van anatomische uitkomsten en een stabiel blijvende best gecorrigeerde visus na 1 jaar zien bij neovasculaire leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Het gemiddeld aantal injecties per jaar ligt bij pro re nata lager.
Akkan Aydoğmuş et al. onderzochten in een retrospectief onderzoek de behandeluitkomsten van patiënten met neovasculaire leeftijdsgebonden maculadegeneratie (nAMD) die behandeld waren met een treat-and-extend (T&E) regime nadat ze aanvankelijk pro re nata (PRN) waren behandeld. Beide behandelingen werden met elkaar vergeleken. Patiënten die elke 3 maanden een PRN-oplaaddosering kregen met anti-VEGF, switchten na 6 maanden naar een T&E-regime. Daarbij kregen ze gedurende 1 jaar intravitreaal ranibizumab of aflibercept.
In totaal ging het om 32 ogen van 30 patiënten. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 69,3 jaar en 46,6% van de patiënten was vrouw. De gemiddelde duur van het PRN-regime bedroeg 35,5 maanden en die van het T&E-regime 12 maanden. Bij PRN lag het aantal injecties op jaarbasis lager dan bij T&E (resp. 4,92 vs. 6,69; p < 0,001). De best gecorrigeerde visus (BCVA) bleek vergelijkbaar vóór het switchen en tijdens het eerste jaar van het T&E-regime. De centrale maculadikte was na 1 jaar T&E kleiner dan op het moment van switchen (223,78 vs. 255,22 µm). Ook was bij patiënten na het eerste jaar T&E minder vocht aanwezig, namelijk 53,1 versus 78,1% (p = 0,035). De aanwezigheid van intraretinaal vocht (IRF) was op beide tijdspunten gelijk, maar de hoeveelheid subretinaal vocht (SRF) was significant minder na 1 jaar T&E dan op het moment van switchen (37,5 vs. 65,6%; p = 0,01).
Bron:
Akkan Aydoğmuş FS, Kalayci H. Outcomes of switching from pro-re-nata to treat-and -extent regimen in neovascular age-related macular degeneration. EURETINA Congress 2023, abstract ID 2001.