In een klinische trial is een verbeterde versie van een zelfgestuurde mindfulness-interventie genaamd Lift getest bij mensen die na een levensbedreigende ziekte symptomen van een depressie hadden gekregen. De interventiegroepen ervoeren over het geheel genomen substantiële verbeteringen in symptomen van stress en de kwaliteit van leven.
Lift is een zelfgestuurd behandelprogramma dat tot doel heeft de kwaliteit van leven te verbeteren, symptomen te verminderen, sneller onafhankelijk te worden en sterkere relaties op te bouwen. Er worden verschillende versies van ontwikkeld. De hier geteste versie werd ontwikkeld voor overlevenden van een levensbedreigende ziekte. Deelnemers werden gerandomiseerd naar 1 van 8 verschillende groepen, bepaald door 3 combinaties van interventiecomponenten op 2 niveaus (laag versus hoog): 1) interventie-introductiemethode (mobiele app versus bellen met een therapeut); 2) dosis mindfulness-meditatie (standaard versus hoog); 3) het managen van toenemende symptomen (mobiele app versus bellen met een therapeut). De primaire uitkomstmaat waren depressiesymptomen, gemeten met de Patient Health Questionnaire 9-item (PHQ-9) na 1 maand.
Er werden 247 deelnemers gerandomiseerd. De gemiddelde leeftijd was 50 jaar, 104 (42,1%) was vrouw. Vergeleken met een standaarddosis ging een hoge dosis gepaard met lagere gemiddelde geschatte PHQ-9-score na 1 maand, met een verschil van 1,2 punten (95%-BI -2,4 tot -0,04). De gemiddelde geschatte PHQ-9-score na 3 maanden lag 1,5 punten lager (95%-BI -2,8 tot -0,1). De beide andere componenten van de interventie werden op een laag niveau gelaten, omdat ze geen belangrijke invloed hadden op de PHQ-9-score. De onderzoekers vonden verder dat de therapietrouw in de diverse behandelgroepen vergelijkbaar was. Aan het eind van de interventie gebruikte 88% de app nog actief.
De onderzoekers concludeerden dat ook voor deze geoptimaliseerde versie van de Lift-app geen getrainde therapeut nodig was. De effectiviteit ervan moet nog beter worden bepaald.
Bron:
Cox CE, Gallis JG, Olsen M, et al. Optimizing a self-directed mobile mindfulness intervention for improving cardiorespiratory failure survivors’ psychological distress: A randomized factorial trial. ATS 2024 International Conference, session B14.