Twee jaar na de eerste coronagolf wordt steeds meer bekend over de langetermijngevolgen. Hoe kan het dat een deel van de mensen nog altijd klachten heeft? Waarom is het beloop van COVID-19 ernstiger bij diabetespatiënten? En zijn er biomarkers te vinden voor het post-COVID-syndroom? Dit is onderzocht in een kleine studie bij mensen met diabetes.
COVID-19 kent meer dan 29 verschillende symptomen, variërend van kortademigheid, hoofdpijn, vermoeidheid en lage rugpijn tot spierzwakte. Deze klachten kunnen lange tijd aanhouden en belemmeren mensen in het dagelijks functioneren. Russische onderzoekers hebben gezocht naar biomarkers als indicatie voor de ernst van het ziektebeloop.
Zij hebben een vergelijkende studie gedaan met 27 patiënten met diabetes type 2 die 4 maanden tevoren opnieuw besmet waren met SARS-CoV-2 en een groep van 18 diabetespatiënten die niet opnieuw besmet waren geraakt. In beide groepen was de gemiddelde leeftijd 62,3 jaar, de gemiddelde diabetesduur 6,8 jaar en het gemiddelde HbA1c 65 mmol/mol (8,1%). Gekeken is naar HbA1c, haptoglobine, ceruloplasmine, C-reactief proteïne (CRP), D-dimeer en klothoproteïne.
Opvallend was dat de klothoproteïnespiegels in de eerste groep significant lager waren dan in de tweede groep (p = 0,024), terwijl de andere indicatoren in deze groepen niet significant verschilden. Er was een duidelijk verband tussen de ernst van stoornissen op allerlei gebied bij diabetespatiënten na een nieuwe COVID-19-besmetting en de klothoproteïnespiegel: de onderzoekers vonden significante negatieve correlaties tussen klothoproteïne en HbA1c (r = –0,8; p = 0,023), en tussen klothoproteïne en CRP (r = –0,72; p = 0,039).
Het klothoproteïne is dus een mogelijke biomarker van het post-COVID-syndroom bij patiënten met diabetes type 2.
Bron