Mohs micrografische chirurgie wordt vaak ingezet voor het verwijderen van hoog-risico basaalcel- en plaveiselcelcarcinomen in het gelaat of de nek. In deze studie is gekeken of conservatieve chirurgische excisie niet net zo doeltreffend is en kosteneffectiever uitpakt.
De voordelen van Mohs-chirurgie zijn de radicale excisie (100%) met een zo klein mogelijke marge op risicovolle locaties. Wel zijn de kosten vaak hoger dan bij chirurgische excisie. Een nadeel van chirurgische excisie is dat de laesies kunnen terugkeren als ze niet volledig zijn verwijderd. In deze studie is daarom gekeken naar het excisiepercentage van chirurgische excisie, hoe dit zich verhoudt tot MMC en of een vergelijkbaar percentage (95%) haalbaar is.
Excisiepercentage
De onderzoekers voerden een 4-jarig retrospectief onderzoek uit in twee Engelse ziekenhuizen naar het volledige excisiepercentage bij chirurgische excisie van basaalcel- en plaveiselcelcarcinomen. In de eerste periode, tussen januari 2014 en december 2015, zijn er 202 basaalcel- en 61 plaveiselcelcarcinomen chirurgisch verwijderd. Daarbij trad respectievelijk 22 en 6 keer een recidief op. Dat leidt 2 maanden na follow-up tot een excisiepercentage van respectievelijk 90 en 92%. Voor de tweede periode, van januari 2017 tot december 2018, komen deze percentages uit op 89 en 94% (n = 336/132 en aantal recidieven 42/8).
Succesvol alternatief
Bij plaveiselcelcarcinomen zijn de percentages gelijk aan die van Mohs-chirurgie. De percentages bij basaalcelcarcinomen zijn met 90% iets lager dan bij Mohs-chirurgie. Maar gezien het lage risico op metastasen, toont deze studie aan dat chirurgische excisie bij beide ingrepen een succesvol alternatief is voor Mohs-chirurgie. Het is kosteneffectief en geeft het voordeel van minder afspraken voor patiënten. Wel raden de onderzoekers aan om Mohs-chirurgie in te zetten bij recidieven.
Bron