Bij het vermoeden van jicht wordt aanbevolen om te zoeken naar kristallen in synoviaal vocht of tophus-aspiraten. De aanwezigheid van mononatriumuraat (MSU)-kristallen ondersteunt de uiteindelijke diagnose van jicht. Dit is een van acht bijgewerkte aanbevelingen voor de diagnosticering en behandeling van jicht.
Hoewel jicht de meest voorkomende inflammatoire artritis is, wordt het nog steeds vaak verkeerd gediagnosticeerd waardoor de behandeling vaak suboptimaal is. Reden voor de EULAR om de aanbevelingen voor de diagnose van jicht te herzien. De herziening is onder meer ook ingegeven door een vorig jaar gehouden pan-Europese enquête in 14 landen. Daaruit kwam naar voren dat de aandoening te laat wordt gediagnosticeerd en ook niet goed wordt gecontroleerd. De onvoorspelbare flares die optreden, kunnen in een paar uur ernstige pijn in de gewrichten veroorzaken.
Een tweede aanbeveling van de EULAR is dat jicht moet worden overwogen bij de diagnose van acute artritis bij een volwassene. Als een gewrichtsvloeistof (SF)-analyse niet haalbaar is, kan de klinische diagnose van jicht worden ondersteund door de volgende kenmerken: monoarticulaire betrokkenheid van een voet- (vooral de eerste metatarsofalangeale, MTP) of het enkelgewricht; eerdere soortgelijke acute artritisepisodes; snel begin van ernstige pijn en zwelling (op zijn slechtst in minder dan 24 uur); erytheem; mannelijk geslacht en daarmee samenhangende hart- en vaatziekten en hyperuremie. Ook is het belangrijk om synoviale vloeistofaspiratie en onderzoek naar kristallen uit te voeren.
Uit een systematische review en meta-analyse door onderzoekers van het UMC Utrecht is gebleken dat een dual energy CT-scan een hoge diagnostische nauwkeurigheid voor het vaststellen van jicht heeft. Die diagnostische sensitiviteit is echter laag bij personen met recentelijk ontstane jicht.
Bronnen
- EULAR-aanbevelingen. www.eular.org/recommendations_home.cfm.
- Gamala M, et al. The diagnostic performance of dual energy CT for diagnosing gout: a systematic literature review and meta-analysis. Rheumatology (Oxford). 2019;58:2117-2121.