In de grootste MS-microbioomstudie tot op heden zijn bescheiden, maar statistisch significante verschillen aangetoond in de bacteriële samenstelling en functies van de microbiota in de darmen van MS-patiënten ten opzichte van controlepersonen. Een van de bacteriën die in ruimere mate aanwezig was bij MS-patiënten was Akkermansia muciniphila.
Er wordt steeds meer bekend over de belangrijke rol van de microbiota in de darmen bij het reguleren van de immuunrespons en waarschijnlijk ook bij het ontstaan van MS. De International Multiple Sclerosis Microbiome study (iMSMS) is een wereldwijd samenwerkingsverband dat de rol wil verhelderen van commensale darmbacteriën bij de pathogenese van MS en bij de respons op behandeling. Hiertoe worden samples van 2000 patiënten en van 2000 gezonde controles uit hetzelfde huishouden verzameld en geanalyseerd.
Tijdens het virtuele ECTRIMS-congres presenteerden onderzoekers resultaten die zijn gebaseerd op 576 paren die bestonden uit een onbehandelde MS-patiënt en een gezonde huisgenoot van de patiënt. Dit is de eerste keer dat tussen MS-patiënten en gezonde controles een statistisch significant verschil in microbiële diversiteit is aangetoond. Meerdere Akkermansia-soorten, waaronder Akkermansia muciniphila, waren bij onbehandelde MS-patiënten in significant grotere mate aanwezig dan bij controles (zonder dat eetgewoonten hiervan een duidelijke oorzaak waren). Dit verschil was er bij behandelde MS-patiënten niet. Ook was onder meer het aantal Ruminococcus torques en Eisenbergiella tayi bij MS sterk vermeerderd. Daarentegen was de Faecalibacterium prausnitzii, die butyraat produceert, in significant mindere mate aanwezig bij onbehandelde MS-patiënten.
De iMSMS legt volgens de auteurs de grondslag voor alle toekomstige onderzoeken naar darmmicrobiota bij MS. De biologische functies en de metabolieten van met MS geassocieerde microben zullen nader worden bestudeerd om de invloed van darmmicrobiota op systemische immuniteit en metabolisme bij MS beter te kunnen doorgronden.
Bron
Zhou X, et al. Exploring the gut microbiome in multiple sclerosis via the international MS Microbiome Study (iMSMS). MSVIRTUAL2020, P0671.