Mensen met myasthenia gravis hebben relatief vaak last van bezorgdheid en angst. Om meer inzicht te krijgen in deze gevoelens en de triggers ervan, analyseerden onderzoekers openbaar toegankelijke digitale gesprekken tussen mensen die ervaringen deelden over een recente (zelfgerapporteerde) diagnose van deze aandoening.
AI-gedreven methoden visten uit een enorme hoeveelheid berichten die waren geplaatst op social media, de conversaties waarin de diagnose myasthenia gravis (MG) onderwerp van gesprek was geweest. Met dezelfde technieken werd geanalyseerd wat de personen met MG dachten, voelden en ervaarden vlak voor de diagnose, op het moment dat er een vermoeden was van ziekte en direct na de (zelfgerapporteerde) diagnose.
De AI-tool vond duizenden digitale gesprekken over MG die waren geplaatst vlak voor of direct na de diagnose. Vlak voor de diagnose uitte ongeveer de helft van de mensen bezorgdheid (in het Engels: anxiety), wat inhield dat ze zich zorgen maakten vanwege onvoorspelbare symptomen, mogelijke verergering van de ziekte en de invloed ervan op het dagelijkse leven. Dit aandeel werd bijna 25% lager na de diagnose, wat suggereert dat patiënten minder bezorgd werden als zij de diagnose eenmaal hadden. Verder vond de AI-tool voor de diagnose bij ongeveer een derde van de mensen angstgevoelens (in het Engels: fear), gedefinieerd als een verhoogde emotionele reactie op onzekerheden en uitdagingen, vaak gerelateerd aan zorgen over symptomen, functioneren en de invloed ervan op het dagelijks leven. Na de diagnose steeg dat aandeel met 13%. Het lijkt er dus op dat wanneer patiënten de diagnose krijgen, bezorgdheid verschuift in de richting van angstgevoelens.
De belangrijkste trigger voor bezorgdheid in de periode vlak na de diagnose was onzekerheid, die kon worden ingedeeld in onzekerheid over de ernst van de diagnose, de prognose en de vraag of symptomen zouden verergeren. De belangrijkste trigger voor angstgevoelens werd gevormd door catastroferende gedachten, waaronder gedachten over fysieke aftakeling, beperkingen in de levensstijl en de dood.
Bron: