Na nefrectomie vanwege heldercellig niercelcarcinoom leidt pembrolizumab tot een langere ziektevrije overleving. Dit blijkt uit de KEYNOTE-564 studie waarin adjuvant pembrolizumab gepaard ging met een 32% lager risico op een recidief of overlijden.
Voor inclusie in de KEYNOTE-564 moesten patiënten histologisch bevestigd heldercellig niercelcarcinoom hebben met een intermediaire tot ongunstige prognose volgens de IMDC-risicoscore (pT2, Gr 4 of sarcomatoïde histologie, N0 M0; of pT3, elke Gr, N0 M0), of een ongunstige prognose (pT4, elke Gr, N0 M0; of pT elk stadium, elke Gr, N+ M0), of M1 NED (geen bewijs van ziekte na complete resectie van primaire tumor plus alle wekedelenmetastasen binnen 1 jaar na de nefrectomie). Andere vereisten voor inclusie waren dat geen systemische therapie was gegeven en dat de nefrectomie korter dan 12 weken daarvoor had plaatsgevonden. Deelnemers werden gerandomiseerd naar een jaar pembrolizumab (n = 496) of een jaar placebo (n = 498).
Na een mediane follow-up van ongeveer 24 maanden was de mediane ziektevrije overleving (DFS) in beide groepen nog niet bereikt. De geschatte DFS was 77,3% in de pembrolizumab-groep vs. 68,1% in de placebogroep, waardoor de hazard ratio uitkwam op 0,68 (95%-BI 0,53-0,87; p = 0,001). De data over de totale overleving waren op moment van presentatie nog lastig te interpreteren, omdat nog maar iets meer dan een kwart van de overlijdensgevallen die nodig zijn voor analyse van de totale overleving hebben plaatsgevonden. Echter, tijdens de analyse na ongeveer twee jaar was 96,6% van de patiënten in de pembrolizumab-groep in leven ten opzichte van 93,5% in de placebogroep. Wel waren er meer graad 3-5-bijwerkingen in de met pembrolizumab behandelde groep (18,9 vs. 1,2%).
De KEYNOTE-54 is de eerste positieve fase III-studie naar adjuvante immuuntherapie bij niercelcarcinoom, concluderen de onderzoekers.
Bron