Bij IBD-patiënten die in remissie waren en stopten met de TNF-remmer, was na 5 jaar bij bijna de helft van de patiënten een recidief opgetreden (12% per jaar), zo werd gevonden in een retrospectieve, observationele studie uit Spanje.
De 1055 onderzochte patiënten met een inflammatoire darmziekte (IBD) hadden de ziekte van Crohn (68%) of colitis ulcerosa (32%) en waren behandeld met een TNF-remmer, die was stopgezet nadat een klinische remissie was bereikt.
Recidiefrisico na stoppen
Bij 75% was de reden om de TNF-remmer te stoppen, een electieve beslissing. Bij 18% werd gestopt vanwege adverse events (AE’s) en bij 7% vanwege een remissie (top-downstrategie). Bij 68% werden de immunomodulatoire medicijnen voortgezet na het stoppen van de TNF-remmer.
De mediane follow-uptijd was 34 maanden. De incidentie van recidieven was 12% per patiëntjaar en het mediane tijdsbeloop totdat een recidief ontstond, was 17 maanden. De cumulatieve incidentie van recidieven was 50% (19% na 1 jaar, 31% na 2 jaar, 38% na 3 jaar, 44% na 4 jaar en 48% na 5 jaar).
In de multivariate analyse gingen de volgende twee factoren gepaard met een kleinere kans op een recidief:
– hogere leeftijd ten tijde van de diagnose IBD (HR 0,98); en
– onderhoudstherapie met immunomodulatoren op het moment dat de TNF-remmer werd gestopt (HR 0,64).
Herbehandeling
60% van de patiënten werd na een recidief met dezelfde TNF-remmer behandeld. Van die groep kwam 73% opnieuw in remissie en bij 29% was aan het einde van de follow-up opnieuw een recidief opgetreden. Een herbehandeling van een recidief met dezelfde TNF-remmer was effectief en veilig. Minder dan de helft van de patiënten die niet reageerden op de herbehandeling met een TNF-remmer, bereikte wel een remissie met een andere behandeling.