Een Nederlandse pilotstudie toonde aan dat het mogelijk is om de natriuminname van patiënten met hartfalen te verminderen door hen natriumarm, met umami op smaak gebracht brood voor te schotelen. Een belangrijk aspect hierbij was dat de smaakbeleving van dit soort brood vergelijkbaar was met die van normaal brood.
Brood is een van de belangrijkste bronnen van natrium en voor patiënten die op hun natriuminname moeten letten, is het vinden van een natriumarm maar smakelijk brood vaak niet eenvoudig. Nederlandse onderzoekers introduceerden een natriumarm brood waarvan de smaak met umami was verbeterd. Het doel van deze studie was tweeledig: onderzoeken wat het effect is van een dergelijk brood op de dagelijkse inname en uitscheiding van natrium, en beoordelen wat de smaakkwaliteit van dit brood is in vergelijking met normaal natriumarm brood. Dit werd getest in een pilotstudie met 20 patiënten met HF en verminderde ejectiefractie (HFrEF) in een gerandomiseerde dubbelblinde cross-over opzet. De deelnemers werden gerandomiseerd naar 6 weken normaal natriumbevattend brood gevolgd door 6 weken natriumarm umamibrood of andersom. Verder kregen ze geen voedingsadviezen gegeven.
Na het 6 weken lang eten van het umamibrood bleek de 24-uurs urine-natriumuitscheiding significant lager in vergelijking met de 6 weken waarin het normale natriumarme brood werd gegeten (2147 mg/dag vs. 2775 mg/dag). De dagelijkse natriuminname was significant lager na consumptie van het umamibrood (1826 mg/dag vs. 3183 mg/dag). Er was echter geen verschil in natriuminname die niet aan brood was gerelateerd (1613 mg/dag vs. 1682 mg/dag). De scores voor de smaak en de zoutbeleving van beide soorten brood waren vergelijkbaar.
De onderzoekers wezen erop dat het nu zaak is om dit onderzoek in een grotere populatie in een dubbelblinde opzet te herhalen, zodat de mogelijke gezondheidseffecten van deze natriumbeperking onderzocht kunnen worden.
Bron:
Gommans DHF, Hagens M, Bruinen AL, et al. Sodium reduction with low-sodium umami-flavoured bread in chronic heart failure: a randomized clinical pilot study. HF Congress 2024.