Axicabtagen ciloleucel (axi-cel) is op basis van de ZUMA-1-studie geregistreerd voor de behandeling van recidiverend of refractair grootcellig B-cellymfoom (R/R DLBCL). Een prospectieve analyse van de landelijke Nederlandse CAR T-registratie bevestigt de uitkomsten van ZUMA-1 en andere grote cohortstudies over de werkzaamheid en toxiciteit van axi-cel.
CD19-gerichte CAR T-celbehandeling is inmiddels de standaardbehandeling voor patiënten met R/R DLBCL. De Nederlandse CAR T-behandelcentra werken samen in de landelijke CAR T-tumorboard, waar een expertteam in online bijeenkomsten alle patiënten bespreekt die CAR T-celtherapie krijgen. Vanaf het moment van verwijzing worden alle gegevens in een register vastgelegd. Doel is het verzamelen van population-based data over patiënten die mogelijk in aanmerking komen voor CAR T-celtherapie en het realiseren van (kosten)effectieve, hoogwaardige zorg.
In deze prospectieve cohortstudie werden alle volwassen patiënten met R/R DLBCL geïncludeerd die tussen 1 mei 2020 en 19 oktober 2021 werden verwezen voor een behandeling met axi-cel. Van de in totaal 186 verwezen patiënten kwamen er 57 niet in aanmerking voor axi-cel. De reden was vaak snelle ziekteprogressie (n = 23). Van de 129 patiënten die wél in aanmerking kwamen, werden er 32 na screening in een CAR T-centrum alsnog afgewezen, wederom vooral wegens snelle ziekteprogressie (n = 21).
Het totale responspercentage (ORR) was 82,4%, inclusief 66,2% complete remissie (CR). De mediane tijd tot respons was een maand en alle patiënten bereikten hun beste respons binnen drie maanden. Vier patiënten met partiële respons na een maand bereikten CR binnen drie maanden.
Bron