Het ontwikkelen van ACPA-negatieve reumatoïde artritis is te voorkomen met een eenjarig methotrexaat-regime. Dat blijkt uit het Nederlandse TREAT EARLIER-onderzoek, dat is gepresenteerd op de ACR Convergence 2024.1
De onderzoekers bestudeerden de effectiviteit van 1 jaar methotrexaat op de ontwikkeling van RA bij ACPA-negatieve patiënten met klinisch verdachte artralgie (CSA) na risicostratificatie.
Risicogroepen
De 236 deelnemers, van wie 182 ACPA-negatief, zijn gescreend op het risico op RA-ontwikkeling en ingedeeld in 3 groepen: laag risico (< 25%), verhoogd risico (25-70%) en hoog risico (≥ 70%). De studie onderzocht het effect van een eenjarige methotrexaat-kuur (tot 25 mg per week) gecombineerd met een eenmalige intramusculaire glucocorticoïdinjectie, vergeleken met een placebobehandeling. Het primaire eindpunt was RA-ontwikkeling na een follow-upperiode van 4 jaar.
Sterke risicoreductie
Het blijkt dat in de ACPA-negatieve groep met een verhoogd risico 8,6% van de patiënten die methotrexaat kregen RA ontwikkelde. In de placebogroep was dat 29%. Dit komt neer op een risicoreductie van 73% (HR 0,27, 95%-BI: 0,07-0,99). In de laagrisicogroep werd geen verschil waargenomen (7,5% versus 9,5%). Bij ACPA-positieve deelnemers liet de behandeling ook geen significant effect zien.
Preventie dichterbij
Naast het verminderen van RA-ontwikkeling zorgde de methotrexaat-behandeling in de verhoogdrisicogroep voor verbeteringen in subklinische gewrichtsontsteking, fysieke functie en grijpkracht. Onderzoeker Quirine Dumoulin van het LUMC vertelde tijdens haar presentatie: “Dat we hebben aangetoond dat methotrexaat ook preventief is in te zetten bij een specifieke risicogroep kan bijdragen aan vroege interventie en ernstige ziekte voorkomen. Er is nog wel veel vervolgonderzoek nodig. Maar deze studie is een eerste stap naar preventieve behandeling van ACPA-negatieve RA.”
Bron: