De fase II NeoAvAx-studie onderzocht neoadjuvante combinatiebehandeling met de immuuncheckpointremmer avelumab en de VEGF-remmer axitinib bij patiënten met hoog-risico, niet-gemetastaseerd heldercellig niercelcarcinoom. De open-label, niet gerandomiseerde studie vond dat dit gepaard ging met een partiële respons bij 30% van de patiënten.
De NeoAvAx-studie is de eerste neoadjuvante studie naar de combinatie van een immuuncheckpointremmer en een VEGF-TKI waarvan resultaten bekend zijn. Deelnemers aan de studie waren 40 patiënten met hoog risico, niet gemetastaseerd heldercellig niercelcarcinoom. Zij ontvingen axitinib (5 mg BID) en avelumab (10 mg/kg Q2W). Het primaire eindpunt van de studie was de partiële respons na 12 weken.
Een partiële respons werd gezien bij 12 van de 40 deelnemers (30%). De mediane reductie van de tumorgrootte was 20%, met een range van +3,8% tot -43,5%. Van de groep met een partiële respons waren 10 patiënten ziektevrij op het moment van de data-analyse.
Na een mediane follow-up van 23,5 maanden was de mediane ziektevrije en totale overleving nog niet bereikt. Bij ongeveer een derde van de patiënten (32,5%) was op dat moment een recidief opgetreden.
Verder werd bij 1 patiënt de chirurgie uitgesteld vanwege het optreden van hypothyroïdie. De bijwerkingen van de neoadjuvante behandeling bestonden met name uit graad 1/2-bijwerkingen.
De resultaten ondersteunen verder onderzoek naar neoadjuvante combinatiebehandeling met een immuuncheckpointremmer en een VEGF-TKI, stelde Axel Bex (NKI, Amsterdam), die de resultaten presenteerde (abstract #289).
- Toevoegen PARP-remmers succesvol bij eerstelijnsbehandeling mCRPC
- Darolutamide plus ADT en docetaxel verbetert overleving bij mHSPC
- Neoadjuvant enfortumab-vedotin gepaard met responsen bij spierinvasief blaascarcinoom
- Sacituzumab govitecan plus pembrolizumab beloftevol bij gemetastaseerd blaascarcinoom
- Nivolumab gevolgd door salvage nivolumab plus ipilimumab onderzocht bij gevorderd RCC
- Vroege studies wijzen op klinisch effect CAR-T cellen bij gemetastaseerd prostaatcarcinoom