Rona Smith (Cambridge) presenteerde in de eerste Late Breaking Clinical Trials-sessie op vrijdag de – helaas negatieve – resultaten uit een deelstudie binnen het PROTECT-V-project. Daarin ontdekten Smith en haar collega’s dat een neusspray met niclosamide kwetsbare nierpatiënten niet kan beschermen tegen besmetting met SARS-CoV-2 en bovendien slecht werd verdragen.
Aan het begin van de SARS-CoV-2-pandemie kwam niclosamide – een goedkoop medicijn dat al werd ingezet bij lintworm-infecties – naar voren als mogelijke profylaxe voor SARS-CoV-2-infecties. Patiënten op dialyse, die een niertransplantatie hadden ondergaan of een (niergerelateerde) auto-immuunziekte hadden en dus kwetsbaar waren bij SARS-CoV-2-besmetting, konden deelnemen aan een PROTECT-V-deelstudie. Daarin randomiseerden Smith en collega’s 1.653 patiënten (420 in India en 1.233 in het Verenigd Koninkrijk) naar 2 d.d. een neusspray met niclosamide (n = 825) of een neusspray met placebo (n = 826). Het overgrote deel van de studiedeelnemers (98%) was gevaccineerd tegen SARS-CoV-2.
Het primaire eindpunt, symptomatische COVID-19, trad op bij 103 patiënten in de niclosamide-groep en bij 133 in de placebogroep. Op basis van de absolute getallen leek er een verschil te zijn ten gunste van niclosamide, maar uit de analyses bleek dat er geen statistisch-significant verschil was tussen de groepen (HR 1,02; 95%-BI 0,79-1,32).
Smith liet zien dat er wél een opvallend verschil was in het aandeel patiënten dat zelf besloot te stoppen met de studiedeelname: 36,5% in de niclosamide-groep en 20,4% in de placebogroep en dit verschil ontstond al vroeg in de follow-up. Maar liefst 60,7% van de patiënten met niclosamide gaf aan het middel niet te verdragen, vergeleken met 37,7% met placebo, en gaven veel vaker aan last te hebben van pijn, jeuk en een branderig gevoel in de neus, niezen en tintelingen aan de keel en tong.
Bron:
Smith R. Intranasal niclosamide for pre-exposure prophylaxis against SARS-CoV-2 in a vulnerable, largely vaccinated renal patient population. ERA Congress 2023, late breaking clinical trial.