Een studie met meer dan 1.000 patiënten met acute myeloïde leukemie (AML) onthult dat Afro-Amerikanen vaker een abnormale nierfunctie hebben, maar dat hun overleving niet anders is dan die van blanke patiënten. Deze minderheid wordt vanwege een abnormale nierfunctie vaak uitgesloten van deelname aan studies. Onterecht, blijkt nu.
Minderheden, en met name Afro-Amerikanen, zijn al jaren ondervertegenwoordigd in klinische studies. Wanneer bepaalde groepen vaker comorbiditeiten of abnormale bloedwaarden hebben, kunnen strenge in- en exclusiecriteria bijdragen aan systematische uitsluiting.
Het is bekend dat Afro-Amerikanen vaker afwijkende nierfunctiewaarden hebben. Dit roept de vraag op of de nieren van deze personen niet optimaal functioneren, of dat Afro-Amerikanen in vergelijking met blanke Amerikanen nu eenmaal hogere creatininespiegels hebben. Als dit laatste zo is, wordt de kwaliteit van de nierfunctie van deze subpopulatie ten onrechte onderschat, en voldoen Afro-Amerikanen alleen op grond daarvan niet aan de inclusiecriteria.
Om deze hypothese te toetsen, bestudeerden Amerikaanse onderzoekers medische dossiers van 1040 AML-patiënten die van 2003–2019 werden behandeld in de Cleveland Clinic. Ze vonden geen significante verschillen tussen Afro-Amerikaanse en blanke patiënten wat betreft respons op de behandeling of algehele overleving, wat suggereert dat behandelingen even goed werkten bij Afro-Amerikanen als bij blanken.
Deze bevinding trekt in twijfel dat het nodig is om patiënten met (kleine) afwijkingen in de nierfunctie uit te sluiten van AML-onderzoeken, aldus de auteurs. De resultaten van deze studie ondersteunen tevens de hypothese dat Afro-Amerikanen gemiddeld hogere creatininespiegels hebben dan blanken.
Statler A, et al. Are racial disparities in acute myeloid leukemia (AML) clinical trial enrollment associated with comorbidities and/or organ dysfunction? ASH Annual Meeting and Exposition 2019, abstract 381.