Een niet-invasieve methode op basis van klinische, histopathologische en genetische gegevens kan voorspellen of het risico op uitzaaiing van het primaire melanoom naar de schildwachtklier hoog genoeg is om deze chirurgisch te moeten verwijderen. Dat blijkt uit onderzoek van Ahmed Yousaf, dat is gepresenteerd tijdens EADV Virtual.
Patiënten met een positieve schildwachtklier komen in aanmerking voor adjuvante systemische therapie. Om te weten te komen of er tumorcellen in de schildwachtklier zitten, is een chirurgische ingreep nodig. Bij 80% van de patiënten is er geen sprake van nodale metastasen en blijkt achteraf dat de invasieve ingreep overbodig was.
Er is behoefte aan een methode om te kunnen voorspellen wat de kans is op uitzaaiing naar de schildwachtklier, met als doel patiënten te selecteren bij wie lymfeklierbiopsie niet nodig is. Hiertoe is het Clinicopathological and Gene Expression Profile model (CP-GEP) ontwikkeld. Het model onderscheidt patiënten die een laag dan wel een hoog risico lopen op nodale metastasering op basis van de Breslow-dikte van het melanoom, de leeftijd van de patiënt en de expressie van acht genen in het primair tumorbiopt.
Het model is nu onderzocht in een Amerikaans cohort van 162 patiënten in Mayo Clinic en West Virginia University Hospital. 38,2% van de patiënten had een T1- en 35,8% een T2-melanoom. Bijna een op de vijf patiënten had een positieve sentinel node. In de groep patiënten met een T1- of T2-tumor zou toepassing van de CP-GEP-methode in 44,2% van de gevallen een biopt van de sentinel node biopsieën overbodig maken. De negatieve voorspellende waarde is 98,1%. Volgens de onderzoekers kan de methode veilig worden toegepast om onnodige chirurgie in een grote groep patiënten te voorkomen.
Bron