Bij vrouwen met reumatoïde artritis is de tijd tot zwangerschap (TTP) vaak langer dan bij vrouwen zonder deze aandoening en zijn de onvruchtbaarheidspercentages hoger. Nederlandse onderzoekers vroegen zich af of dat beter kan. Het antwoord is: ja, een treat-to-targetstrategie kan de tijd tot conceptie aanzienlijk verkorten.
Eerdere studies binnen het Nederlandse Pregnancy-induced Amelioration of RA (PARA)-cohort hebben al onderzocht welke RA-factoren de TTP beïnvloeden. Dat zijn onder meer een hoge ziekteactiviteit, dagelijks gebruik van NSAID’s en het dagelijkse innemen van prednison > 7,5 mg.
Prednison vermijden
Onderzoeker Radboud Dolhain van het Erasmus MC schetste tijdens de ACR Convergence hoe in de Preconception Counseling in Active RA (PreCARA)-studie vrouwen met RA met een kinderwens begeleid zijn via een klinisch traject. “Ze kregen behandeling volgens een treat-to-target (T2T)-benadering, gericht op remissie. Het gebruik van NSAID’s en hoge doses prednison werd zo veel mogelijk vermeden. In plaats hiervan kregen de vrouwen sulfasalazine en hydroxychloroquine voorgeschreven, en indien nodig TNF-remmers of lage doses prednison. In deze studie hebben we gekeken of dat ook leidde tot een kortere tijd tot conceptie.”
Opvallend verschil
De resultaten laten een opvallend verschil zien. “In de PreCARA-studie was de mediane tijd tot zwangerschap slechts 84 dagen, terwijl dit in het historische PARA-cohort 196 dagen was”, vertelt Dolhain. “Bovendien had slechts 23% van de vrouwen in het PreCARA-cohort een tijd tot conceptie van meer dan 12 maanden, vergeleken met 42% in het PARA-cohort.”
Moderne behandeling
Een belangrijke rol hierin speelde de verbeterde controle van ziekteactiviteit. De gemiddelde ziekteactiviteit (gemeten via DAS28CRP) was tijdens de preconceptieperiode aanzienlijk lager in het PreCARA-cohort (2,33) dan in het PARA-cohort (3,84). Daarnaast gebruikten meer vrouwen in het PreCARA-cohort moderne behandelingen, zoals TNF-remmers (53% in PreCARA versus 3% in PARA), terwijl minder vrouwen afhankelijk waren van hoge doses prednison.
Bron: