Tijdens een late-breaking postersessie zijn nieuwe resultaten gepresenteerd van een vervolg op de EMPRISE-studie naar de veiligheid en effectiviteit van de SGLT2-remmer empagliflozine. De resultaten zijn consistent gunstig.
In deze studie zijn de gegevens geanalyseerd van meer dan 130.000 volwassenen met type 2-diabetes, met of zonder hart- en vaatziekten. Zij startten met ofwel empagliflozine ofwel een DPP4-remmer. De deelnemers kwamen uit acht verschillende landen: Israël, Finland, Duitsland, Spanje, Zweden, Zuid-Korea, Taiwan en Japan.
Resultaten
Uit de eerste resultaten blijkt een relatieve risicoreductie van:
- 45% op mortaliteit door alle oorzaken;
- 29% op ziekenhuisopname voor hartfalen;
- 33% op een samengesteld eindpunt, inclusief hartaanval, beroerte en mortaliteit door alle oorzaken.
Veiligheidsprofiel
De resultaten bevestigden het veiligheidsprofiel van empagliflozine. Empagliflozine werd niet geassocieerd met een risico op acute nierschade: analyses toonden een relatieve risicoreductie van 51% aan op acute nierschade waarvoor dialyse nodig was. Het risico op amputatie van de onderste ledematen en botbreuken is vergelijkbaar met dat van DPP4-remmers. Er was een verhoogd risico op diabetische ketoacidose, wat consistent is met het bekende veiligheidsprofiel van empagliflozine.
Nierziekte en hartfalen
Deze resultaten zijn een aanvulling op de EMPA-REG OUTCOME-studie en zijn in overeenstemming met de consensus-update van de ADA/EASD van 2019 om SGLT2-remmers voor te schrijven aan patiënten met type 2-diabetes en een hoog risico op vasculaire of chronische nierziekte of hartfalen om hHF en ernstige bijwerkingen en sterfgevallen te verminderen.
Meer aanvullende studies
EMPRISE (EMPagliflozin compaRative effectIveness and SafEty) is een vervolgstudie op de EMPA-REG OUTCOME-trial met empagliflozine en analyseerde de resultaten van vijf jaar lang gebruik van empagliflozine door in totaal meer dan 200.000 type 2-diabetespatiënten in de dagelijkse praktijk. Sinds 2019 worden aanvullende EMPRISE-studies gedaan, onder andere in Azië en Europa, om nieuwe inzichten te krijgen uit verschillende regio’s over het gebruik van empagliflozine in routinematige klinische zorg.
Bron:
- Karasik A, et al. Effectiveness and safety of empagliflozin in routine care in Europe and East Asia: Results from the empagliflozin comparative effectiveness and safety (EMPRISE) study. 81th Virtual ADA Scientific Sessions, 2021, abstract 127-LB.
- https://diabetes.diabetesjournals.org/content/70/Supplement_1/127-LB.