Behandeling met de orale kallikreïneremmer RZ402 bij patiënten met centraal diabetisch maculaoedeem is veilig en leidt tot een significante verbetering van de central subthreshold thickness.
Het kallikreïne-kininesysteem vormt mogelijk een doelwit bij de behandeling van diabetisch maculaoedeem (DME). Dit systeem wordt geactiveerd in het geval van vaatschade en leidt tot een verhoogde vasculaire permeabiliteit, inflammatie en coagulatie. Onderzoekers gingen in een fase II-studie na of een medicijn dat het plasmakallikreïne blokkeert veilig en effectief is als behandeling voor DME.
Voor de studie werden 94 patiënten met milde tot matig-ernstige niet-proliferatieve retinopathie en centraal DME gerandomiseerd. Zij werden verdeeld in 4 groepen en behandeld met 3 verschillende doses RZ402 (50, 200 of 400 mg) of een placebo. Deelnemers hadden maximaal 3 anti-VEGF-injecties gehad en hadden geen injectie gekregen in de 8 weken voorafgaand aan de studie. De central subthreshold thickness (CST) was bij mannen ≥ 320 µm en bij vrouwen ≥ 305 µm en de best-gecorrigeerde visus was ≥ 78 letters. De patiënten werden gedurende 3 maanden behandeld en vervolgens nog 1 maand gevolgd.
Bijwerkingen van RZ402 waren relatief mild en vergelijkbaar met de bijwerkingen in de placebogroep. Voor het bepalen van de effectiviteit werd naar de CST gekeken. Waar deze gedurende het onderzoek toenam in de placebogroep, daalde de CST in de 3 andere groepen. Ten opzichte van in de placebogroep (n = 24) verminderde de CST met 43 µm in de 50mg-groep (n = 22), met 47 µm in de 200mg-groep (n = 23) en met 21 µm in de 400mg-groep (n = 24).
De resultaten ondersteunen verder onderzoek naar RZ402 in fase IIb/III-studies met een langere duur, aldus de onderzoekers.
Bron: