Hogere leeftijd en de afwezigheid van obesitas voorspelden gecompenseerd hypogonadisme in een groep mannen van gemiddeld 59 jaar die naar de uroloog waren verwezen. Bij niet-obese mannen lijkt leeftijd geen significante invloed te hebben op de testosteronspiegel, omdat luteïniserend hormoon normaal gesproken de androgeenproductie op peil houdt.
Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een studie naar de prevalentie van gecompenseerd hypogonadisme bij mannen van middelbare leeftijd en naar factoren die een compenserende respons voorspellen. Normaal gesproken zorgt de hypothalamus-hypofyse-gonadale as (HPG-as) dat de concentratie luteïniserend hormoon stijgt als reactie op de langzaam dalende testosteronspiegel. Dit kan in theorie het ontstaan van testosterondeficiëntie tegengaan. De onderzoekers gebruikten een prospectief cohort van 577 mannen die naar de uroloog waren doorverwezen. Obesitas werd gedefinieerd als een middelomtrek > 102 cm, testosterondeficiëntie als een testosteronspiegel < 300 ng/dl en gecompenseerd hypogonadisme als een testosteronspiegel < 300 ng/dl bij luteïniserend hormoon > 9,4 mIU/ml.
De mediane leeftijd was 59 jaar, de totale testosteronspiegel was bij aanvang 478 ng/dl. Van de deelnemers had 41% diabetes, 44% hypertensie en 33% metabool syndroom. Testosterondeficiëntie werd gezien bij 15,5%; van de mannen met een normale testosteronspiegel had 6,8% gecompenseerd hypogonadisme. Laatstgenoemde groep was gemiddeld 20 jaar ouder. De mediane middelomtrek was 97 cm bij mannen met normaal testosteron, 94 cm bij mannen met gecompenseerd hypogonadisme en 107 cm bij mannen met testosterondeficiëntie (p < 0,001). Obesitas was de enige factor die testosterondeficiëntie voorspelde (OR 4,23). Bij mannen met normale testosteronwaarden voorspelden leeftijd (OR 1,11; 95%-BI 1,06-1,16 per jaar) en obesitas (OR 0,138; 0,031-0,625) gecompenseerd hypogonadisme.
Bron