Het nieuwe medicijn tabelecleucel lijkt een klinisch relevant effect te geven bij patiënten met Epstein-Barr Virus (EBV)-geassocieerde post-transplantatie lymfoproliferatieve ziekte (PTLD) waarbij behandeling met rituximab of rituximab en chemotherapie niet succesvol was. Dat blijkt uit resultaten van de fase III ALLELE-studie.
Tabelecleucel is een nieuwe, off-the-shelf allogene celtherapie specifiek gericht tegen EBV. Dit virus is aanwezig bij ongeveer 90% van de mensen. In de ALLELE werd de effectiviteit onderzocht van tabelecleucel bij patiënten met EBV-geassocieerde post-transplantatie lymfoproliferatieve ziekte die eerder waren behandeld met rituximab of rituximab en chemotherapie.
In totaal werden 38 patiënten behandeld, waarvan 14 na een HSCT en 24 na transplantatie van een solide orgaan. Het objectieve responspercentage (ORR) in de totale groep was 50%. In de subgroep van HSCT-patiënten was de ORR eveneens 50%. In de totale groep was er een complete respons bij 26,2% en in de HSCT- en solide orgaan-groepen bij 35,7 en 20,8%.
De mediane overleving in de totale groep was 18,4 maanden en was nog niet bereikt in de HSCT-groep. De geschatte 1-jaarsoverleving was 61,1% in de totale groep en 66,8% in de HSCT-groep. In de groep responders op de behandeling was de overleving duidelijk beter ten opzichte van de non-responders, met een 1-jaarsoverleving van 61,1 versus 32,4%.
Tabelecleucel werd verder relatief goed verdragen. Er waren geen meldingen van het opvlammen van tumoractiviteit, infusiereacties en CRS (abstract #OS07-05).
- Expansie CAR-T-cellen na 10 dagen lijkt prognostische factor voor respons bij lymfoom
- Tweedelijns CAR-T-celtherapie effectief bij R/R LBCL
- Itolizumab geeft duurzame respons bij acute GVHD
- Posttransplantatie cyclofosfamide kan cardiale toxiciteit opleveren
- Haplo-identieke donoren lijken goede optie voor allogene HSCT bij ph+ CML
- CAR-T-celtherapie onderzocht bij volwassen patiënten met R/R ALL
- Nieuwe behandeling voor paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie lijkt effectief