Exploratieve analyses van de PROpel-studie laten zien dat de toevoeging van olaparib aan abirateron ook klinisch belangwekkende effecten heeft bij patiënten met gemetastaseerde castratieresistente prostaatkanker (mCRPC) die weinig of geen symptomen hebben.
In de primaire analyse van de PROpel-studie was al gebleken dat abirateron plus olaparib (abi+ola) de totale overleving significant verlengde vergeleken met abirateron plus placebo (abi+pbo) voor de behandeling van mCRPC. De deelnemers hadden hun pijnklachten en de gevolgen daarvan voor het dagelijks functioneren aangegeven aan de hand van een vragenlijst: de Brief Pain Inventory – Short Form (BPI-SF). Een score van 3 of onder de 4 zonder opiaatgebruik (n = 560) gold als asymptomatisch/licht symptomatisch.
De mediane radiografische progressievrije overleving (rPFS) in de groep asymptomatische/licht symptomatische patiënten was 27,6 maanden in de groep abi+ola en 19,1 maanden in de groep abi+pbo, met een hazard ratio van 0,59 (95%-BI 0,46-0,76). Bij een tweede afkappunt, 7,5 maand later, waren in de groep abi+ola 43 patiënten (16%) die progressie vertoonden of waren overleden; in de controlegroep waren dat er 72 (25%), met een hazard ratio van 0,60 (0,41-0,87). De mediane tijd tot tweede progressie of overlijden was in geen van beide armen gehaald. Hetzelfde gold voor de mediane totale overleving.
Bron:
Clarke NW. PROpel: Efficacy of abiraterone + olaparib vs. abiraterone + placebo in the first-line treatment of patients with asymptomatic/mildly symptomatic metastatic castration-resistant prostate cancer (mCRPC) at baseline. EAU 2023, abstract A1160.