Drie volwassen patiënten met sikkelcelziekte (SCD) maken het goed na een infusie van hun eigen stamcellen die genetisch zijn gemanipuleerd om een gezonde vorm van hemoglobine te produceren. Een nieuwe, veelbelovende aanpak van SCD, aldus de onderzoekers.
Kort na de geboorte stoppen baby’s geleidelijk met de productie van foetaal hemoglobine. Het wordt vervangen door volwassen hemoglobine, waardoor de rode bloedcellen van patiënten met SCD vatbaar worden voor sikkelvorming. Preklinisch onderzoek heeft aangetoond dat het onderdrukken van de werking van het eiwit BCL11A de productie van foetaal hemoglobine kan reactiveren.
In de studie werden van drie volwassen patiënten autologe CD34+-cellen verzameld en vervolgens ex vivo getransduceerd met de BCH-BB694 shmiR lentivirale vector. Daarna werden de gen-gemodificeerde cellen – na conditionering met busulfan – toegediend.
18, 10 en 9 maanden na de infusie produceerden de 3 patiënten aanzienlijk verhoogde hoeveelheden van de gezonde vorm van hemoglobine, die volgens de onderzoekers voldoende zouden moeten zijn om sikkelvorming van rode bloedcellen te voorkomen. De deelnemers vertoonden tot op heden geen andere therapiegerelateerde bijwerkingen dan bij een autologe hematopoëtische stamceltransplantatie te verwachten is.
Esrick EB, et al. Validation of BCL11A as therapeutic target in sickle cell disease: results from the adult cohort of a pilot/feasibility gene therapy trial inducing sustained expression of fetal hemoglobin using post-transcriptional gene silencing. ASH Annual Meeting and Exposition 2019, abstract LBA-5.