De Russische invasie in Oekraïne leidt tot een ingrijpende herschikking van de zorgvraag van PrEP-gebruikers in het land. In 1 regio was er een toename van de zorgvraag van meer dan 800%. Ook de hiv-zorg in buurland Polen krijgt te maken met de oorlog, blijkt uit 2 presentaties tijdens HIV Glasgow 2022.
Anna Koval, hoofd van het Oekraïense hiv-infectieprogramma, vertelde over de uitdagingen waarmee het landelijke PrEP-programma te maken kreeg als gevolg van de Russische inval eerder dit jaar. In Oekraïne is sinds kort de landelijke PrEP-standaard aangepast naar aanleiding van de geüpdatete WHO-richtlijn. Koval vertelde dat er in 2022 8734 PrEP-gebruikers waren en dat het doel is om in 2023 13.500 mensen te voorzien van PrEP. De zorg werd geleverd door 231 klinieken, waarvan er op dit moment nog 219 actief zijn. De overige klinieken zijn gesloten als gevolg van beschadiging of Russische bezetting.
De zorgvraag in de verschillende klinieken veranderde aanzienlijk als gevolg van de oorlog. In oostelijke regio’s, zoals Odessa, zakte deze tussen januari 2021 en juni 2022 met 532,6%. Daarentegen steeg deze in de westelijke regio Lviv met 804,2%. Koval vertelde verder dat de logistiek rond het leveren van PrEP momenteel lastig is, maar dat het toch is gelukt om in alle gebieden PrEP te leveren, met uitzondering van de bezette gebieden. De komende tijd zal onder meer worden gekeken of telehealth bruikbaar is voor het leveren van PrEP-zorg.
Ook de hiv-zorg in Polen heeft te maken met de gevolgen van de oorlog. Zo moest bij 631 Oekraïense vluchtelingen die leven met hiv de behandeling in bijna alle gevallen worden aangepast, omdat in dat land TLD niet beschikbaar was.
Bronnen:
Parczewski M, Jablonowska E, Wójcik‐Cichy K, et al. Clinical perspective on Ukrainian war refugee HIV care in Poland. Glasgow HIV 2022, abstract O11.
Koval A, Hetman L, Riabokon S, et al. New challenges of PrEP implementation during Russian‐Ukrainian war. Glasgow HIV 2022, abstract O12.