Het op afstand monitoren van een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) blijkt zeer nuttig te zijn. Dit vermindert niet alleen het aantal bezoeken door de patiënt aan de polikliniek en daarmee het aantal contacten, maar maakt ook een snelle identificatie van technische en klinische problemen mogelijk.
Tijdens de COVID-19-pandemie is in een ziekenhuis in Bologna de controle van ICD’s op de polikliniek sterk afgenomen terwijl monitoring op afstand juist toenam. Zanni et al. beschreven in deze studie het nieuw geïmplementeerd protocol en de voor- en nadelen van de nieuwe procedure. Hiervoor werden alle patiënten met een ICD geïncludeerd die tussen 23 februari 2020 en 18 mei 2020 een follow-upafspraak op de polikliniek hadden staan. Dit betrof in totaal 216 patiënten; 50 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar en 166 mannen met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar.
Vijfentachtig procent van deze totale groep werd door middel van monitoring op afstand gevolgd. Na het verzetten van de afspraak werd voor elk van deze patiënten een controletransmissie gepland (in totaal 450 transmissies). Een deel daarvan was gepland, en een deel kwam voort uit alarmactivatie. Van de mensen die een alert kregen, betrof dat in zeven gevallen een electieve vervangingsindicator waarbij de ICD vervangen moest worden. Twee alerts waren voor geluid, waarbij implantatie van een nieuwe ventriculaire draad werd ingepland. Ten slotte waren er 12 alerts voor behandelde ventriculaire aritmie. Bij de mensen zonder monitoring op afstand moest de poliklinische check-up elke twee maanden plaatsvinden waarbij het in één geval vervanging van de ICD betrof.
Men ontwikkelde tevens een nieuwe procedure voor polikliniekbezoek. Patiënten werden binnen 24 of 48 uur voor hun afspraak gebeld waarbij een telefonische triage werd gedaan. Was deze negatief, dan werd de afspraak op de polikliniek bevestigd. Op het moment dat patiënten daar verschenen, werd hun temperatuur gemeten en de vragenlijst van de triage opnieuw ingezet. Ook werd – in het kader van veiligheid – de tijd tussen de afspraken verlengd. Zo kon er goed schoongemaakt worden en werd het aantal mensen in de wachtruimte verminderd.
Bron:
Zanni A, et al. Utility of remote monitoring of implantable cardiac devices during COVID-19 pandemic. Heart Failure 2021.