Het snel ophogen van de dosering van medicatie na ziekenhuisopname wegens acuut hartfalen geeft, in vergelijking met de normale zorg, een lager risico op sterfte of een nieuwe ziekenhuisopname wegens hartfalen in de eerste 6 maanden na ontslag.
De STRONG-HF-studie vergeleek de sterftecijfers en hernieuwde ziekenhuisopnames van patiënten die wegens acuut hartfalen (HF) in het ziekenhuis werden opgenomen en die werden behandeld met standaardzorg of bij wie de medicatie geoptimaliseerd werd. Alexandre Mebazaa (Parijs) lichtte het doel van de studie toe: “Er blijft nog veel te wensen over als het gaat om de beste zorg voor patiënten met HF. Hoewel het risico op heropname en sterfte het eerste jaar na ontslag schrikbarend hoog is, blijken patiënten met HF vaak niet de aanbevolen geoptimaliseerde medicamenteuze behandeling te krijgen.” Optimaliseren van de medicatie hield in dat de maximaal aanbevolen dosering werd gegeven en de best verdragen combinatie van de door de richtlijn aanbevolen medicatie ter verlaging van het risico op sterfte en extra ziekenhuisopnames.
In deze studie werden meer dan 1000 patiënten uit 90 centra wereldwijd geïncludeerd. Zij werden net voor ontslag gerandomiseerd naar standaardzorg (n = 536) of naar hoge-intensiteitszorg (n = 542). Tijdens een interimanalyse na 90 dagen bleek dat de hoge-intensiteitszorg de uitkomsten significant verbeterde in vergelijking met de standaardzorg. Zo was er een statistisch-significant verschil in recidief ziekenhuisopname wegens HF of sterfte door alle oorzaken tussen de hoge-intensiteitsgroep (15%) en de standaardzorggroep (23%). Ook trad in de hoge-intensiteitsgroep een grotere verbetering op in bloeddruk, pols, NYHA-klasse en NT-proBNP-spiegel. Hoewel patiënten met optimale zorg meer behandelgerelateerde bijwerkingen hadden (41% vs. 29% bij standaardzorg), bleek het aantal ernstige bijwerkingen vergelijkbaar (resp. 16% en 17%).
Bron: