Nigeriaanse kinderen met sikkelcelziekte (SCD) die tijdens een vaso-occlusieve crisis oraal arginine kregen, rapporteerden in vergelijking met de placebogroep minder pijn en werden eerder uit het ziekenhuis ontslagen.
Tijdens een vaso-occlusieve crisis worden kleine bloedvaten afgesloten, waardoor weefsels geen zuurstof krijgen. Tegelijkertijd daalt de concentratie arginine – een precursor van stikstofoxide – snel, waardoor het vermogen om stikstofoxide te produceren en de geblokkeerde bloedvaten weer te openen, wordt beperkt. Argininesuppletie is dan ook een effectieve en bovendien goedkope manier om vaso-occlusieve crises te behandelen.
Onderzoekers uit Nigeria, het land met wereldwijd de meeste inwoners met SCD, gingen na of arginine als acute pijnbestrijding ook oraal kan worden toegediend, in plaats van middels een intraveneuze injectie. Aan de studie deden 68 kinderen mee, die in het ziekenhuis waren opgenomen vanwege een vaso-occlusieve crisis. De helft van hen kreeg elke 8 uur oraal arginine tot ontslag uit het ziekenhuis of tot maximaal 15 doseringen, de andere helft kreeg een placebo volgens hetzelfde schema.
Bij kinderen die arginine kregen, bleek de pijn sneller af te nemen dan bij kinderen die een placebo kregen. Ze hadden in totaal minder pijnmedicatie nodig, hoewel de afname van de totale dosis opioïden niet statistisch significant was. Meer dan de helft van de kinderen die arginine kregen, werd op dag vijf uit het ziekenhuis ontslagen, terwijl slechts een kwart van de kinderen die placebo kregen op dat moment werd ontslagen.
Onalo R, et al. Oral arginine therapy as a novel adjuvant in the management of acute pain in children with sickle cell anemia in Nigeria: a randomized placebo-controlled trial. ASH Meeting and Exposition 2019, abstract 613.