Oudere patiënten met gevorderde chronische nierziekte (CKD) hebben tijdens de COVID-19-pandemie last van ziektegerelateerde angst voor COVID-19, meer depressieve symptomen en een afgenomen fysieke gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (HRQoL). De invloed van de pandemie gaat bij hen dan ook een stuk verder dan alleen een verhoogd sterfterisico.
Het doel van deze studie was het onderzoeken van de prevalentie en geassocieerde demografische en klinische patiëntenkenmerken van het mentaal welbevinden (HRQoL) en symptomen van depressie en angst voor en tijdens de COVID-19-pandemie bij oudere patiënten met gevorderde CKD. Dit wordt gedaan in een Nederlandse prospectieve cohortstudie waarbij patiënten van 70 jaar en ouder en met een geschatte glomerulusfiltratiesnelheid (eGFR) < 20 ml/min/1,73m2 vanaf oktober 2018 geïncludeerd zijn (de studie loopt nog). De 82 geïncludeerde patiënten hadden een mediane leeftijd van 77,5 jaar; 77% was man en niemand van hen was positief getest op COVID-19.
Cross-sectioneel bekeken gaf 67% van de patiënten aan angstiger te zijn voor COVID-19 vanwege hun nierziekte. Drieënveertig procent van de patiënten stelde dat hun kwaliteit van leven was verminderd als gevolg van de COVID-19-pandemie. Mensen met een lager opleidingsniveau ervoeren een hogere mate van COVID-19-gerelateerde stress (associatie p = 0,036). Patiënten die aangaven dat ze zich door COVID-19 meer ‘down’ voelden, waren vaker van het vrouwelijk geslacht (p = 0,020). Angstscores waren bij vrouwen hoger dan bij mannen en deze waren zwak geassocieerd met een afname in de eGFR. De onderzoekers concludeerden op basis van deze bevindingen dat meer diepgaand onderzoek nodig is naar ziektegerelateerde COVID-19-zorgen en psychische problematiek die bij deze populatie leven en de invloed die dat heeft.
Bron: