Een vroegtijdige behandeling met de androgeenreceptorremmer darolutamide bij mannen met niet-gemetastaseerd CRPC gaat gepaard met een significante verbetering van de algehele overleving (OS). Deze overlevingswinst was niet afhankelijk van de mogelijkheid dat patiënten switchten van placebo naar darolutamide. Het bijwerkingenprofiel van darolutamide was in de uiteindelijke analyse van de ARAMIS-studie nog steeds gunstig.
Darolutamide resulteert in een significant verlengde metastasevrije overleving in vergelijking met placebo (mediaan 40,4 versus 18,4 maanden; hazard ratio (HR) 0,41; p < 0,0001) en een gunstig bijwerkingenprofiel. Op grond van deze bevindingen in de fase III ARAMIS-studie is darolutamide goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met niet-gemetastaseerde castratieresistente prostaatkanker (nmCRPC).
Na de primaire analyse werd de blindering in deze trial opgeheven. Tijdens de daaropvolgende open-label behandelfase was cross-over van placebo naar darolutamide toegestaan.
Van de 170 patiënten die in de trial gerandomiseerd waren naar de placebogroep, switchte 30,7% na deblindering van placebo naar darolutamide. De mediane behandelduur tussen de deblindering en het definitieve afkapmoment voor de gegevensanalyse was 11 maanden. De definitieve analyse van de gecombineerde dubbelblinde en open-label periodes werd uitgevoerd na 254 sterfgevallen. Op dat moment was de mortaliteit 15,5% in de darolutamide-groep en 19,1% in de placebogroep. Dit komt neer op een significant OS-voordeel voor darolutamide versus placebo (HR 0,69; p = 0,003).
Aanvullende analyses bevestigden dat cross-over van placebo naar darolutamide weinig invloed had op deze uitkomsten.
In de uiteindelijke analyse bleef het bijwerkingenprofiel van darolutamide gunstig. Het aantal stopzettingen aan het einde van de dubbelblinde periode bleef ongewijzigd ten opzichte van de primaire analyse (8,9% met darolutamide en 8,7% met placebo).
Bron: