Patiënten met colitis ulcerosa die onvoldoende reageren op conventionele behandelingen, krijgen de ontsteking beter onder controle met ozanimod. Patiënten met een milde ziekteactiviteit reageren daarbij beter dan patiënten met een ernstigere vorm. Dat blijkt uit resultaten van de fase III-trial True North, die is gepresenteerd tijdens de UEG Week 2023.
Patiënten met colitis ulcerosa wier ziekte actief en symptomatisch bleef bij behandeling met aminosalicylaten of corticosteroïden, zijn in de True North-trial gerandomiseerd naar ozanimod of voortzetting van de conventionele behandeling. In totaal deden 616 patiënten mee aan de studie, 296 hadden een milde ziekteactiviteit (endoscopische Mayo-score 2) en 320 een ernstige ontsteking (endoscopische Mayo-score 3).
Met ozanimod vertoonden meer patiënten een symptomatische respons dan bij de gebruikelijke behandeling. Patiënten met de milde vorm reageerden daarbij sneller en beter dan patiënten met ernstige colitis. Bij milde colitis zorgde ozanimod na 4 weken voor een respons bij 67,4%, terwijl op dat moment 42,2% reageerde op de conventionele behandeling. Bij ernstige colitis reageerden na 5 weken respectievelijk 51,0 en 32,9% van de patiënten.
Vergelijkbaar leidde ozanimod bij milde ziekteactiviteit vaker tot symptomatische remissie dan bij een ernstige ontsteking. Na 5 weken behandelen met ozanimod was bij 39,9% van de patiënten met milde colitis sprake van remissie, dit bleef bij patiënten die doorgingen met de standaardbehandeling beperkt tot 18,8%. Bij patiënten met ernstige colitis trad na 8 weken een significant verschil in remissie op: bij 32,2 respectievelijk 16,4%.
Milde colitis
De behandelverschillen tussen ozanimod en conventionele behandeling waren na 10 weken beduidend groter bij milde dan bij ernstige colitis. Het verschil in klinische respons was 27,2% bij milde ziekte en 21,0% bij ernstige colitis; de klinische remissie verschilde 22,8 respectievelijk 8,0%, de endoscopisch zichtbare verbetering 28,7 en 13,4% en het herstel van de mucosa 18,0 respectievelijk 5,4%. Ozanimod is daardoor vooral een nieuwe effectieve orale therapie voor patiënten met een milde vorm van colitis ulcerosa die onvoldoende baat hebben bij conventionele behandeling.
Ozanimod is een selectieve modulator van de sfingosine-1-fosfaat (S1P)-receptor op lymfocyten. De remming zorgt ervoor dat lymfocyten niet meer uit de lymfeknopen kunnen treden. Het precieze werkingsmechanisme is nog onbekend, maar heeft wellicht te maken met verminderde migratie van lymfocyten naar de darmen.
Bron: